Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СББ: РАТЕЛ да преузме одговорност и заштити тржиште од монополских цена ЕПС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 05. 2020.

Извор: Н1

СББ: РАТЕЛ да преузме одговорност и заштити тржиште од монополских цена ЕПС-а

Саопштења Електропривреде Србије и РАТЕЛ-а управо су потврдила да у Србији не постоји регулисано тржиште за кабловске операторе и да државна предузећа прописују или прихватају нереалне цене, чиме се свака конкуренција доводи пред свршен чин, саопштила је компанија СББ.

„Када ЕПС без образложења подигне цене за 108 одсто у Београду и за 64 одсто у Србији за коришћење стубова, таква енормна промена цене у свакој земљи била би предмет озбиљне анализе регулатора“, наводи СББ.

У СББ-у од РАТЕЛА очекују да заиста уреди тржиште телекомуникација, за шта су као независна институција и надлежни, као и да преузуму одговорност за своје одлуке, јер оне не смеју бити половичне.

„Образложење РАТЕЛ-а да ‘већина оператора’ прихвата нову цену ЕПС-а, не даје на увид јавности информацију који су то оператори беспоговорно прихватили монополску цену ЕПС-а и да ли су то управо државни телекомуникациони оператори Телеком и његове ћерка фирме, као и ПТТ“, пише у саопштењу СББ-а.

Компанија СББ додаје у саопштењу да „ако руководство Телекома Србије које користи новац из заједничке касе свих грађана нема проблем са прихватањем плаћања нереалних цена ЕПС-а, то није прихватљив принцип којим би се условљавала и конкуренција“.

„СББ зато од РАТЕЛА тражи да истражи на основу којих параметара је ЕПС формирао нову цену, јер СББ-у та одлука није ни образложена, као уосталом ни јавности Србије. Чињеница је да је та цена највиша у региону и зато СББ тражи да се утврди и да ли се том одлуком угрожава конкурентност у Србији, а притом не пружа ни приближан стандард услуга као у региону где су цене ниже“, наводи се.

Додаје се да је јавност већ упозната са чињеницом да је СББ свакодневно на мети напада државних функционера и чиновника из владајуће Српске напредне странке.

„Индикативно је да и ЕПС и ЕПС дистубуцијом руководе двојица в.д. директора који су чланови Српске напредне странке Милорад Грчић и Бојан Атлагић, чије компаније и захтевају уклањање опреме СББ-а са стубова. Све ово подсећа на наставак прогона једног од највећих инвеститора у Србији који се сада ултимативно доводи у позицију да мора да прихвати нереалне тржишне услове ако мисли да опстане и настави да пружа услуге корисницима“, закључује СББ у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси