Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијски мрак у време короне (6): Престрашени Ваљевци узалуд постављали питања, Град и Кризни штаб ћутали о зарази
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 05. 2020.

Аутор: Ивана Предић Извор: Цензоловка

Медијски мрак у време короне (6): Престрашени Ваљевци узалуд постављали питања, Град и Кризни штаб ћутали о зарази

Месец дана су Ваљевци провели у страху, без икаквих званичних информација о епидемији у њиховом граду, који је био једно од жаришта коронавируса. Поједини медији од лекара нису могли да добију ни савете како да се престрашени грађани заштите. Градска управа на питања није одговарала, док су здравствене установе правиле селекцију медија

Бурно је било током ванредног стања у Ваљеву међу представницима власти, јер је Кризни штаб, којим је руководио градоначелник Слободан Гвозденовић, чак пет пута мењао руководиоце Стручно-оперативног тима (СОТ) за праћење епидемије коронавируса.

Власти нису биле отворене ни за медије. Медијима је из врха власти, као и из здравствених установа, саопштено да немају овлашћења да дају информације, а на сајту Града тек се 16. априла први пут појавило обавештење о броју тестираних, заражених, хоспитализованих и умрлих од ковида 19. Саопштења се објављују до данас у континуитету, а добијали су их и медији.

Новинари и новинарке нису имали прилику да поставе питања представницима власти, а нису одговарали ни на питања послата мејлом.

„Од грађана смо добијали заиста много питања и прослеђивали смо их градској власти, али одговора није било. У овој ванредној ситуацији грађани су били ванредно заинтересовани за све теме које се тичу свакодневног живота током епидемије. Ипак, неки медији су успевали да добију информације, чиме је поларизација медија, која и иначе постоји, још више дошла до изражаја“, описује медијску ситуацију у Ваљеву Славица Вујанац, главна уредница портала ВА медија.

Она тврди да је информације из болнице добијала, али незванично, јер су сви саговорници инсистирали да им се не помињу имена.

Проблем су биле и дезинформације, које су се појављивале на појединим порталима, а онда брзо нестајале, сведочи Славица Вујанац, која сматра да су те дезинформације пласиране из врха власти. Пример је нетачна вест да је у посети Ваљевској епархији била италијанска делегација и да је то један од узрока појаве коронавируса у Ваљеву, што је епархија демантовала.

Сваког чуда седам дана доста

Када је др Зоран Живковић дошао на чело СОТ-а, увео је онлајн конференције. Добра пракса трајала је само седам дана. После притисака и очигледног неслагања са градоначелником, др Живковић је већ 29. априла поднео оставку.

Након тога више није било комуникације са медијима. На сајту Града Ваљева су од 16. априла и даље објављиване информације о броју тестираних, заражених, хоспитализованих и умрлих.

Данијела Довечер, уредница програма на ТВ Марш, каже за Цензоловку да је од увођења ванредног стања, њена редакција била ускраћена за основне епидемиолошке податке, а од лекара нису могли да добију ни савет како да се грађани заштите, како се вирус шири, која дезинфекциона средства да користе.

„Грађани су били престрашени. Ваљево је у једном моменту било епицентар заразе, а нико од надлежних се није изјашњавао. Да је командант Штаба или председник СОТ-а изашао само са статистичким информацијама, Ваљевци би знали да није у питању спекулација и сами би предузели мере личне заштите. Када се информације не износе у јавност, стиче се утисак да је стање још горе, док се код људи подгревају сумња и страх да се нешто још веће крије“, наглашава наша саговорница.

Она додаје да су медијима који добијају највише новца на конкурсу за пројектно финансирање из градског буџета биле доступне и детаљне информације о епидемиолошкој ситуацији. Командант Штаба, градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић, сведочи Данијела Довечер, давао је интервјуе за портал Kolubarski.info и за Радио Ваљево.

Правовремене информације људима уливају поверење и сигурност

И редакцији портала Колубарске.рс речено је у локалним установама да се обрате републичком Кризном штабу, који је, како су говорили ваљевски званичници, „једини надлежан за давање таквих информација“.

Дарија Ранковић, уредница портала kolubarske.rs, објашњава да је Штаб за ванредне ситуације Ваљева након сваке седнице слао саопштења за јавност преко којих су грађани информисани о наредбама, закључцима и забранама доношеним у складу са републичким мерама, али о епидемиолошкој ситуацији није било речи.

О броју оболелих, који указује на то да је Ваљево једно од највећих жаришта у Србији, није говорио ни републички Кризни штаб на редовним конференцијама за новинаре, указује Дарија Ранковић.

Објашњавајући колико су значајне званичне и правовремене информације саопштене од стране стручних људи, Данијела Довечер каже да се на тај начин ствара поверење код грађана и повећава сигурност. Они постају свеснији опасности и почињу да се понашају одговорније и према себи и према другима. У супротном, закључује она, ствара се инат и неповерење, па људи сматрају да им неко ко је према њима био затворен или неискрен не сме забрањивати или наређивати шта да раде, без обзира на то што су донете мере за њихово добро.

На питања због чега током првих месец дана од почетка ванредног стања на локалу нису били доступни подаци о броју заражених и тестираних на ковид 19, као и друге важне информације, зашто су онлајн конференције за новинаре након само неколико дана укинуте, по чијем налогу је локалној самоуправи онемогућено да даје информације, те да ли је постојала селекција медија у добијању података, из кабинета градоначелника Слободана Гвозденовића до закључења текста нисмо добили одговоре.

СУТРА: Медијски мрак у време короне (7): Нови Сад, једини град у Европи у коме је ухапшена новинарка

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси