Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет за штампу: Курир прекршио кодекс текстом о Ани Лалић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 05. 2020.

Извор: ФоНет

Савет за штампу: Курир прекршио кодекс текстом о Ани Лалић

Комисија за жалбе Савета за штампу одлучила је да је Курир прекршио Кодекс новинара Србије текстом "Новинарка Ана Лалић свесно лагала: погазила кодекс да би унела страх међу људе", објављеним 7. априла, и овом дневном листу наложила да одлуку објави у свом онлајн издању.

Са девет гласова "за" и једним "уздржаним", чланови Комисије закључили су да је Курир овим текстом против Ане Лалић изнео неосноване оптужбе и клевете, као и да није поступио  ускладу са правилима професионалне пажње.

Комисија је, приликом расправе и гласања, у којима није учествовао подносилац жалбе новинар Златко Чобовић, указала и да Ани Лалић није пружена могућност да одговори на тврдње да је лагала.

Према образложењу Комисије, тиме је прекршена и одредба ообавези новинара да консултује више извора и омогући им да изнесу свој став.

Чланови Комисије су закључили да се, у опреми текста пре свега, изричито тврди, не само да је Ана Лалић лагала, већ да је "свесно лагала и погазила Кодекс да би унела страх међу људе".

Комисија напомиње да је ово изнето као чињенична тврдња, а не као критичко мишљење о њеном тексту, како је наведено у одговору на жалбу.

Оваква изричита тврдња нити је било чиме поткрепљена, нити се може доказати да је новинарка свесно лагала и са којим циљем, наведено је у одлуци Комисије.

У одговору на жалбу, адвокат Курира је оценио да су сви наводи из жалбе нетачни, као и да је текст написан у складу са свим правилима новинарске струке и Закона о јавноми нформисању. Одлука Комисије за жалбе је објављена на сајту Савета за штампу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси