Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијски мрак у време короне (4): Зид ћутања о зараженима у Бечеју
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 05. 2020.

Аутор: Ивана Предић, Зоран Стрика Извор: Цензоловка

Медијски мрак у време короне (4): Зид ћутања о зараженима у Бечеју

До информација о мерама или дозволама за кретање некако се и долазило, али до података који су за грађане били изузетно важни – о броју заражених, тестираних, о стању у Дому здравља – никако. Покрајински и републички органи, на које су новинари упућивани, нису одговарали на питања

Све време током трајања епидемије редакција локалног портал Мој Бечеј врло је тешко или није никако долазила до званичних информација у вези са коронавирусом, јер су надлежне здравствене установе на локалу и у округу упућивале новинаре и новинарке да одговоре потраже у покрајинским или републичким институцијама.

То су они и радили, али питања упућена Министарству здравља, Институту за јавно здравље Војводине и Покрајинском секретаријату за здравство о заштитној опреми у Дому здравља Бечеј, тестирању грађана, броју позитивних на ковид-19, као и о многим другим темама важним за све који живе у Бечеју, остала су без одговора.

„Незванично нам је и потврђено да је установама још на почетку забрањено да одговарају на питања новинара. Искључиво се шаљу саопштења, очигледно претходно одобрена од надлежних у Влади. Ипак, новинару није довољно да види број, потребно је да неко растумачи те податке. Без обзира на укидање неславног закључка Владе Републике Србије да се информације у вези са коронавирусом централизују, у пракси се ситуација није променила“, каже Ана Аћимов, новинарка портала Мој Бечеј.

Грешке у званичним подацима

Наша саговорница истиче да покрајинске институције нису уопште одговарале и да заслужују нула бодова у комуникацији са медијима. Њена редакција је послала и неколико питања републичком Кризном штабу, на која такође није било одговора.

Питали су и зашто локални медији у Војводини информације о стању са епидемијом вируса не могу добити из домова здравља, већ се новинари упућују на покрајинске и државне институције.

Централизовано информисање иде дотле да становници Бечеја нису обавештени на локалу о отварању ковид амбуланти, већ су тај податак новинари и новинарке пронашли на сајтовима државних институција!

О броју позитивних на ковид-19, којих на срећу није било много, редакција портала Мој Бечеј  информисала се на сајту Министарства здравља, али и ту је било проблема. Наиме, након што су 16. априла објавили податак са сајта covid19.data.gov.rs да су у општини Бечеј две особе инфициране коронавирусом, тај податак је убрзо демантовала директорка Дома здравља Бечеј Косана Нешић, која се тада први пут од почетка епидемије обратила тој редакцији.

Објаснила је да је, на основу њене комуникације са Институтом за јавно здравље Војводине, у питању административна грешка, односно да у ковид амбуланти Дома здравља није регистрован ниједан случај оболевања, као и да на територији Војводине нема хоспитализованих грађана из општине Бечеј.

Из републичког Кризног штаба о овој „забуни“ нису одговорили порталу Мој Бечеј.

За медије затворене и установе социјалне заштите

Портал Webinfo, који покрива општине на обе обале Тисе – Бечеј и Нови Бечеј, када се ради о питањима које се тичу самих општина, није остао ускраћен за одговоре.

Према речима уреднице тог портала Тијане Јанковић, информације у вези са локалном средином и дешавањима добијају се без проблема, али потешкоће настају онда када морају да се обраћају вишим инстанцама.

„Можда је то због тога што се ради о релативно малим срединама, где се ‘сви међусобно знају’, али ако и када грађани с нама ступе у контакт у жељи да, на пример, сазнају да ли је за пољопривредну дозволу за кретање током полицијског часа довољна само нека пољопривредна машина или је потребно још нешто, довољно је да пошаљемо СМС или Вајбер поруку особи која је у општини (било новобечејској или бечејској) задужена за конкретну проблематику и да у року од пар минута добијемо информацију, коју потом пласирамо на наш портал“, каже уредница портала Webinfo.

Она додаје и да су имали проблема на самом почетку приликом пријављивања новинара за кретање током полицијског часа, јер, иако су захтев за дозволу кретања послали на меморандуму, нико их није обавестио о томе да је у међувремену донета обавеза да се попуни и одговарајући формулар, због чега су остали ускраћени за прес акредитације.

Осим здравствених установа, и установе социјалне заштите су се затвориле за питања током епидемије. Тања Драпшин, новинарка портала Бечејски дани, за Цензоловку каже да је до сада имала добру сарадњу са обе установе, али да јој је на почетку епидемије оданде поручено да се обрати надлежним институцијама виших инстанци.

Она наводи да су, са друге стране, јавна предузећа била отворена за комуникацију, а у неколико наврата је информације успела да добије и из Дома здравља, када је директорки било „дозвољено“ да говори.

СУТРА: Медијски мрак у време короне (5): Грађани не знају шта се збива у Клиничком центру Крагујевац

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси