Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Покренута истрага у КЦВ: Гојковић тражи изворе Ане Лалић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 05. 2020.

Аутор: Ана Лалић Извор: Nova.rs

Покренута истрага у КЦВ: Гојковић тражи изворе Ане Лалић

Клинички центар Војводине спровео је интерну истрагу којом треба да се установи ко је одавао информације нашем порталу. Према сазнањима Nova.rs формирање комисије и истрагу је наложио Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Према сазнањима Nova.rs, директорка Едита Стокић је оформила трочлану комисију која би требало да “испита под којим околностима су информације о раду КЦВ завршиле у јавности”. Такође, комисија је задужена и да пронађе особу која је нашем порталу доставила решење о повећању плате помоћнику директора Ненаду Ердељану. Ердељана је КЦВ наградио са 30 одсто повишице, док су лекари и медицинско особље за рад у борби против вируса “награђени” са 10 одсто стимулације за април месец.

“Ердељан је, пре но што је постао директор у КЦВ радио у полицији, тако да очигледно имају ‘праву особу’ за овај истражитељски део посла. Не знам да ли планирају да нас саслушавају као осумњичене једног по једног или ће применити неке друге методе, али је чињеница да се управа више бави тиме шта пишу медији него унутрашњим проблемима КЦВ”, каже саговорник Нове, не сумњајући да очекује да ће “на својој кожи врло брзо сазнати како ће истрага бити вођена”.

Ердељан је, према сазнањима Nova.rs, годинама радио у Полицијској управи Нови Сад, а у једном периоду је био и начелник Одељења за малолетничку деликвенцију, током чега је био врло активан у едукацији и раду на превенцији малолетничког криминала. Током 2017. напушта полицију и убрзо бива запослен на место помоћника директора за техничке послове у КЦВ које, како тврди наш извор, пре његовог именовања није ни постојало у систематизацији ове болнице. Поред њега, у КЦВ је у период од 2016. до 2019. запослено још пет особа, немедицинског кадра, упркос забрани запошљавање у јавном сектору.

Формирање комисије и истрагу је, тврди извор Nova.rs, наложио Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић, о ком је наш портал такође извештавао. Последњи текст о Гојковићу се бавио кривичном пријавом због фалсификовања, која је повучена након што је Тужилаштво пристало да, уместо кривичног гоњења, Гојковић уплати извесну суму у хуманитарне сврхе.

Подсећамо, Клинички центар Војводине је одмах по избијању епидемије донео интерни акт који је прослеђен mailom или vinerom свим запосленима у ком им је забрањена свака комуникација са медијима “под претњом отказом”. Упркос укидању ванредног стања, та уредба је још увек на снази.

Застрашивање запослених који су указивали на пропусте

Ауторка текстова о КЦВ и о покрајинском секретару подсећа да је Зоран Гојковић на прес конференцији 2. априла, док је још била у притвору након што је ухапшена због писања о недостатку заштитне опреме у КЦВ, изјавио да му је познато ко су јој извори. Гојковић је до ове информације могао доћи искључиво на нелегалан начин, с обзиром да је цела преписка са изворима била у њеним телефонима који су били заплењени, али нису смели бити прегледани пре но што је тужилаштво покренуло званичну истрагу, до чега никада није ни дошло.

“Малтерирање и ислеђивање 4.000 запослених људи у Клиничком центру сматрам отвореним застрашивањем медицинских и осталих радника само зато што су се усудили да скрену пажњу јавности на пропусте челних људи војвођанског здравства. Очекивали смо да ће доћи до освете и моји извори су тога било свесни од првог трена, али их то, као ни мене, није поколебало да наставимо да обавештавамо јавност о махинацијама у највећој здравственој установи у покрајини.”

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси