Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијски мрак у време короне (3): Зајечар се информисао преко Фејсбук профила градоначелника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2020.

Аутор: Зоран Стрика Извор: Цензоловка

Медијски мрак у време короне (3): Зајечар се информисао преко Фејсбук профила градоначелника

У Зајечару су здравствене установе током епидемије биле затворене за медије, али је зато градоначелник Бошко Ничић преко сопственог Фејсбук профила делио и информације и увреде новинарима, политичким противницима и грађанима

Зајечарски медији нашли су се у специфичној ситуацији када је због епидемије коронавируса уведено ванредно стање. Здравствене установе и надлежни у њима затворили су се за новинаре и грађане, али је зато градоначелник Бошко Ничић био „public“, с обзиром на то да му је Фејсбук профил, са којег је комуницирао са грађанима, али и са медијима, био отворен за све.

Уместо да се отворе за медије и да дају правовремене информације, како би грађани били информисани о питањима важним за њихово здравље, зајечарске институције су се у потпуности затвориле и од њих нису могли да се добију тражени одговори, поручују саговорници Цензоловке из зајечарских медија.

Информације уз омаловажавање

Ипак, уколико сте желели да се информишете о стању у овом граду на истоку Србије, могли сте једноставно да укуцате у Фејсбук претрагу „Бошко Ничић“ и да скролујете све док глад за информацијама не буде задовољена.

Наравно, то све прати и солидна доза политичког омаловажавања супарника.

Средином априла су на порталу Глас Зајечара навели да Штаб за ванредне ситуације није одржао ниједну конференцију за медије, те да информације стижу са градоначелниковог Фејсбук профила.

„Понекад се постави на градски сајт исто оно што је градоначелник написао на Фејсбуку. Са њим контактирамо искључиво преко друштвене мреже, а из јавних предузећа, као ни из Здравственог центра Зајечар, нико се не оглашава. Више пута смо звали ЗЦ Зајечар, пошто смо имали сазнање да су директор и главна сестра позитивни на коронавирус, али нам нико никада то није ни потврдио ни демантовао. Неколико текстова смо о томе написали, али се нико није огласио. Слали смо питања за конференцију републичког Кризног штаба, али после три дана игнорисања, одлучили смо да одустанемо од слања“, поручују у Гласу Зајечара.

Крајем прошлог месеца поново смо хтели да проверимо ситуацију, али је стигао одговор да се, у суштини, ништа није променило, али су се односи градоначелника и новинара овог медија заоштрили, јер су пренели саопштење тамошњих рудара, који су од Ничића тражили извињење након што их је оптужио да су одговорни за ширење инфекције коронавирусом.

„Не можемо човеку да објаснимо да нисмо ми писали текст, већ да смо пренели саопштење. Тако да сада остајемо и без изјава званичника. Да не спомињем да нас је одмах истог дана вређао на свом Фејсбук профилу, што му није први пут. Написао је да смо буквално будале, ставивши сличице свиње и зеца, пошто тако назива колегиницу и мене…“, каже за Цензоловку Миљко Стојановић из Гласа Зајечара.

Централизација информација

Са сличним проблемима недоступности информација суочавали су се и новинари телевизије и портала ЗА Медиа. Како каже власник те медијске куће Душан Војводић, суштина је у томе да је било јако тешко доћи до информација у правом тренутку, што оцењује као „страшно лоше“.

„Звали смо директорку Завода за јавно здравље много пута, али ништа нисмо добили. Имали смо једну референтну изјаву, али све остале информације стизале су од команданта Кризног штаба Бошка Ничића. Он је два пута гостовао у нашим емисијама које су се уживо преносиле. То су била два озбиљна интервјуа, поставили смо питање зашто се не дају информације у Заводу за јавно здравље, док је у другом интервјуу одговарао на питања грађана, па и на питања других локалних медија са којима је био у неком, условно речено, вербалном сукобу. Иако је одговарао на оно што је људе интересовало, мислим да то није било довољно, јер је одговарао на оно што је у датом моменту знао“, указује Војводић.

Његов став је да је комуникација са јавношћу, због централизације информација, била лоша у свим градовима ван престонице. Ипак, каже да су успевали да добију изјаве од локалних званичника током трајања ванредног стања, те да је добро што су неки од њих пристали да одговоре на питања која су интересовала грађане. Лоше је то што није у сваком кризном штабу било лекара који би били довољно компетентни да дају одговоре и појашњења.

Не поновило се

На порталу Зајечар онлине, како каже уредник Владан Станковић, читава ситуација у вези са радом током епидемије коронавируса у Зајечару може да се сажме у – не поновило се. Он сматра и да део људи из градских и здравствених установа није показао да је дорастао задатку.

„Наш градоначелник се оглашавао искључиво путем Фејсбук профила. Ја сам као уредник медија код њега блокиран, па нисам могао то да видим, те сам морао да се сналазим. Званичних конференција није било, на  питања која смо достављали мејлом и порукама одговарао је селективно, углавном – на све што је могло да буде шкакљиво није било одговора, па смо то упућивали на конференције републичког Кризног штаба. За одговоре на питања о броју оболелих или о пропустима усмеравани смо ка републичком штабу, а на она везана за функционисање локалних установа је одговарао“, наводи Станковић.

Додаје и да тихи притисак постоји годинама, док су увреде људи из власти преко друштвених мрежа постале нешто с чиме су се помирили. Ипак, непријатност повећава то што Зајечар није велики град и сви се међусобно познају.

СУТРА: Медијски мрак у време короне (4): Зид ћутања о зараженима у Бечеју

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси