Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цвејић: Пинку и Хепију се не сме дозволити да раде шта хоће
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2020.

Аутор: И. Н. Извор: Данас

Два члана РЕМ-а на јавној расправи подржала иницијативу за ограничавање ријалити програма на телевизијама са националном фреквенцијом

Цвејић: Пинку и Хепију се не сме дозволити да раде шта хоће

Иницијатива за ограничавање емитовања ријалити програма на телевизијама са националном фреквенцијом чини се благом, и требало би инсистирати на укидању без компромиса, али је у овом моменту значајан први корак како би се показало да у земљи постоји брига за јавно добро, оценио је професор Филозофског факултета и однедавно новоизабрани члан Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Слободан Цвејић.

Он је подржао ту грађанску иницијативу на прекјуче одржаној другој јавној расправи.

Предлог за измене и допуне Закона о електронским медијима поднели су Удружење за заштиту уставности и законитости, „Крени промени“ и „Србија у покрету“, а тај захтев потписало је готово 43.000 грађана.

Цвејић је оценио да се приватним телевизијама попут Пинка и Хепија, „не сме дозволити да раде шта хоће“ у јавном медијском простору, а тренутно стање оценио као моменат „у ком се чини да Жељку Митровићу нико не може да скине круну с главе“.

Да ће подржати ову иницијативу изјаснила се и чланица савета РЕМ-а Јудита Поповић, која указала је на парализу целокупног државног система када се ради о контроли медијске сцене, а тај проблем је оценила као питање политичке воље.

Чланица скупштинског Одбора за културу и информисање и народна посланица Ана Стевановић указала је на дехуманизујући програм ријалити емисија, које је назвала „шареним отвореним конц логорима“, док се „страховитим уговорима између емитера и учесника људи претварају у робу која се експлоатише како год се жели“.

– Управо РЕМ има улогу и могућност да скине ту круну са главе, одговорила је Стевановић на Цвејићеву опаску о једном од власника приватних телевизија.

– Забрињавајуће је да је РЕМ за целу прошлу годину изрекао тек четири или пет опомена телевизији Хепи, навела је Стевановић и додала да је од појединих чланова тог тела чула да је број опомена толико мали „јер се боје тужби“ које би могле да уследе.

Саво Манојловић, председник Удружења за заштиту уставности и законитости (УЗУЗ), навео је испред подносилаца иницијативе да до сада није изречен „ниједан рационални аргумент против овог захтева“.

Хубач: Промоција криминалног модела

Драматург и бивши директор драме Народног позоришта Жељко Хубач сматра да се у ријалити програмима промовише криминални модел понашања, те „од криминалаца и насилника стварају хероји“. Да ријалити програм у Србији није забава, већ врста политичког оруђа, становишта је књижевник и издавач Гојко Божовић. „Њиме се добар део становништва држи одвојен од реалних проблема, од оног што јесу горућа, суштинска питања овог друштва, и усмеравају се у правцу најпримитивније замисливе забаве која је заправо седативна, анестетична и дугорочно штетна“, рекао је Божовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси