Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Директор РТК најавио санкције против српске новинарке јер је користила израз Косово и Метохија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Директор РТК најавио санкције против српске новинарке јер је користила израз Косово и Метохија

Директор косовског Јавног сервиса Нгађим Кастрати најавио је да ће предузети санкције против новинарке РТК2 Александре Доганџић јер је у програму користила израз Косово и Метохија који по његовим речима, није дозвољен Уставом Косова, пренео је данас портал Косово онлајн.

Позивајући се на приштински Индекс онлајн, портал је пренео да је новинарка српске заједнице Јавног сервиса Косово назвала „Косово и Метохија“ у издању вести РТК на српском језику 3. маја.

Реаговао је директор јавног сервиса који је рекао да тај израз није дозвољен и да се не сме користити на РТК.

„Не постоји Косово и Метохија. Овај језик није дозвољен у нашим институцијама. Новинар не сме да користи овај термин, јер је санкционисан прописима“, рекао је Кастрати.

Новинарка Александра Доганџић је у вестима емитованим на РТК2 Косово назвала Косово и Метохија и у децембру 2018. због чега је суспендована на месец дана.

Српска листа тражи реакцију међународних мисија у Приштини због најаве отказа новинарки

Српска листа затражила је данас хитну реакцију Канцеларије ЕУ у Приштини, мисија ОЕБС и УНМИК, амбасада Квинте и свих новинарских удружења после најаве отказа новинарки РТК2 Александри Доганџић јер је у програму користила термин „Косово и Метохија“.

Листа је у саопштењу оценила да „гушење слободе изражавања и етнички мотивисани напади на новинаре српске редакције канала РТК2 представљају најновији притисак на Србе на Косову и Метохији и слободу говора која се српском народу систематски одузима“.

„Подсећамо јавност да је чак и косовским уставом који су донели у Приштини у члану 59.9. гарантовано право грађанима да користе ‘локалне називе, називе улица и других топографских ознака’. За област Метохије Албанци користе термин Дукађини, па очигледно у Приштини мисле да Срби немају право да користе своје топониме“, стоји у саопштењу.

Додаје се да је на РТК емитован „велики број прилога који су препуни шовинизма и етничке мржње“ али да нити један од албанских новинара или уредника није због тога добио отказ.

„Последњи пример је довођење у везу звона са српских цркава и руских тајних служби што су осудила и међународна новинарска удружења“, навели су из Српске листе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси