Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СЋФ поднела пријаву против ТВ Коперникус због незаконитог емитовања емисија Владимира Ђукановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 05. 2020.

Извор: Славко Ћурувија фондација

СЋФ поднела пријаву против ТВ Коперникус због незаконитог емитовања емисија Владимира Ђукановића

Славко Ћурувија фондација поднела је данас пријаву Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) против Телевизије Коперникус ТВ К:ЦН због непоштовања одредби Закона о електронским медијима и Правилника РЕМ-а, због емитовања емисије функционера СНС и народног посланика те странке, Владимира Ђукановића.

Телевизија Коперникус је прекршила Правилник РЕМ-а о заштити људских права у области пружања медијских услуга, у чијем се члану 9, став 4 предвиђа да лице које је функционер или истакнути представник одређене политичке странке не може бити водитељ, спикер или репортер у вестима или програму актуелности.

На тој телевизији емитују се или су се емитовале емисије „На крају дана са Ђуком“, „Добро јутро са Ђуком“ и „На вези са Ђуком“, чији је аутор и водитељ Владимир Ђукановић, истакнути представник Српске напредне странке, члан Главног одбора те странке и народни посланик у актуелном сазиву Скупштине Србије.

Емисија „На крају дана са Ђуком“ се од 13. јануара 2020. године емитује сваког радног дана од 22.00х до 23.00h на Телевизији Коперникус ТВ К:ЦН. Ова емисија представља континуитет ранијих емисија „Добро јутро са Ђуком“ у јутарњем термину исте телевизије, чији је водитељ такође био Владимир Ђукановић, а које су имале садржину исте врсте. Током трајања ванредног стања, емисија коју води исти функционер се емитује под називом „На вези са Ђуком“ у термину од 12.00 до 13.15h сваког радног дана.

Емисије у основи представљају актуелно-информативни програм који чине информације и анализе о актуелним догађајима и темама политичког, економског и уопште из јавног живота. Поред тога што емисију користи за обрачун са политичким неистомишљеницима, водитељ је у емисији 4. маја 2020. директно позивао грађане на кршење важећих закона Републике Србије, позивајући их на паљење пиротехничких производа супротно члану 17 Закона о јавном реду и миру, чиме се угрожава сигурност грађана и изазива општа опасност.

Имајући у виду положај Владимира Ђукановића у политичкој странци чији је члан, сматрамо да као уредник утиче дискриминаторски на избор тема, начин на који се теме обрађују и на тај начин лично и субјективно преноси гледаоцима ставове које као припадник политичке странке коју заступа, чиме угрожава општи интерес у јавном информисању.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси