Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одговор редакције портала ГМинфо на саопштење „Још једна у низу лажи „независног портала“ ГМинфо“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 05. 2020.

Извор: ГМинфо

Одговор редакције портала ГМинфо на саопштење „Још једна у низу лажи „независног портала“ ГМинфо“

Одговор редакције портала ГМинфо на саопштење „Још једна у низу лажи „независног портала“ ГМинфо нечему што би требало да буде општинска ПР служба.

ГМинфо је 2. маја објавио текст под насловом „Читаоци репортери & ГМинфо: без налепнице на месту обележеном за инвалиде“, у којем су објављене фотографије аутомобила Шкода Суперб, регистрације ГМ 024 ТТ, у власништву Општине Горњи Милановац, а која је службено возило председника општине Дејана Ковачевића, и беле шкоде, за коју не знамо чије је власништво, али за коју наши читаоци тврде да је користи лично Ковачевић, паркираних на месту обележеном за инвалиде.

Недуго затим, на мејл ГМинфа стигао је мејл са адресе prgornjimilanovac@gmail.com у коме се у телу поруке каже да нам шаљу ОДГОВОР на наш текст, потписан са ПР служба општине Горњи Милановац, како је потписан и сам „одгвор“, прикачен уз мејл. Како је са гмаил-а, не знамо јел општински, напредњачки, Ковачевићев…

Тај „одговор“ смо објавили, иако сходно одредбама Закона о јавном информисању и медијима нисмо били у обавези, јер се у том писанију те, чије год ПР службе, не налази одговор прописан овим законом. Одговор, што је законски назив за одомаћену реч демант(и), према одредбама закона, морао би да садржи управо одговор на оно што је у тексту на који се одговара написано!

А одговор те ПР службе заправо ништа не одговара на чињенице наведене у нашем тексту, у којем су две шкоде јасно усликане паркиране изнад знака на асфалту који јасно и недвосмислено означава да је реч о месту предвиђеном за инвалиде.  Уместо одговора, тај „одговор“ препун је оптужби на рачун новинара и портала ГМинфо. Ипак, одлучили смо да га објавимо, јер он заправо показује сву бахатост, ароганцију, неспособност, неписменост, непознавање основних законских одредби, замену теза, етикетирања и лажи. Уместо правог одговора – да ли сте ви господо, паркирали на месту предвиђеном за инвалиде?

То што не знају шта је одговор, и што не знају да га напишу, није ни чудно. Чудно је што ни они сами не знају шта су, нити ко су, па се тако испод „одговора“ постписују са ПР служба Општине Горњи Милановац, а испод фотографија са ПР служба председника општине. По стилу „одговора“ (писмени знају шта је то, као и да упореде и препознају) рекли бисмо да су ипак ПР Српске напредне странке.

У свом „одговору“ кажу да смо независни новинари, независног портала, да покушавамо да ископамо сензацију већу од короне, да не схватамо озбиљност ситуације, да желимо да будемо увиђавни али да нам то не полази за руком, да , пазите сад ово, спинованим и сензациналистичким питањима покушавамо да омаловажимо и политизујемо рад Штаба за ванредне ситуације.

Па јесмо независни, шта год то значило. Не зависимо буквално ни од кога, радимо по својој људској и професионалној савести. Корону смо озбиљно схватили, много озбиљније од напредњака, који су се са њом у почетку спрдали и слали људе на губилиште у Милано, тврдећи да ће нас више помрети од уједа комараца него од тог вируса. За време ванредног стања нисмо објавили нити један текст о пропустима здравствених радника, мада је било и те како пацијената коју су нам писали о тим пропустима. О томе ћемо кад ово прође. Нисмо се бавили скоро ниједном темом осим короне. Али, корона попушта, свашта нешто испливава о муљањима током ванредног стања, грађане и то интерсује, па ми питамо. Питамо рецимо, ко краде пакете намењене пензионерима који примају испод тридесет хиљада динара. Питамо како председник општине паркира на месту које је означено да је за инвалиде. Питамо зна ли ко са грабовичког пута испаљује ватромет у време полцијског часа, да ли те особе злоупотребљавају дозволе за кретање, која возила користе и да ли су у вези са њим, његовом странком или општином. Питамо по ком основу дискриминише медије, по ком их финансира, да ли му је познато да су му партнери оптужени пред судом за организовани криминал за вишемилионске (у еврима) преваре грађана преко фантомских медија. Питамо све што хоћемо, и што мислимо да треба, и питаћемо и даље, без обзира што Дејан Ковачевић на та питања не жели, или не сме да одговори. Питамо, и питаћемо, јер смо новинари, а не пропагандисти, којима је он за 6 месеци доделио скоро 15 милиона динара за своју рекламу.

Каже се даље да наше удружење, односно портал, већ годинама не жели да користи средства које нам додељују, под разноразним образложењима, и питају се да ли их стварно нећемо или нам нису потребна. Тврди се да је у питању ово друго, и да радимо по налогу тајкуна.

Што се тиче „средстава“, тачно. Не желимо, а то што нам они опредељују, није нам ни потребно. Јер ако упоредите нама додељених 250 000 са скоро 12 милиона на последњем конкурсу додељеним његовој телевизији и повезаним фирмама, која нам је украла име, прво за своје предузеће, а потом и  засвој портал, чији су стварни власници одраније познати полицији, а нарочито ако упоредите квалитет и утицај, јасно је зашто не пристајемо да узмемо тај новац. Част и образ се не продају. Нас, које све сви ви познајете, знате ко смо, шта смо и где живимо, и шта (не)возимо, Ковачевић и његова ПР служба оптужују да радимо по налогу тајкуна!?

Кажу даље, да нам није довољно за причу то што ова власт чини у време короне, оцењујући сама себе „веома успешно“, него да нам требају спиновања и лажи.

Делимично тачно. Нама нико, а нарочито власт не уређује портал, па нам не могу они наређивати шта ћемо писати, а понајмање како ћемо их оцењивати. Што се спиновања и лажи тиче, шта смо слагали? Да су шкоде паркиране на месту за инвалиде?

Кажу да је „најинтересантнији догађај“ за ову кућу, која при том нема запослене, јуче било непрописно паркирање општинског аутомобила на општински паркинг. Тврде да је аутомобил паркиран на месту где је општинском одлуком предвиђено паркирање службених возила, обележено ознаком Р и да ту нема ништа чудно. И кажу још да је новинарска креација „јер се ту нашло и обележје за особе са инвалидитетом“.

Прво, објавили смо ми 2. маја још вести. О информацијама Кризног штаба о броју новооболелих, прегледаних итд. Објавили смо и информације о „шерповању“ и ватромету, али и питали Ковачевића зна ли ко стоји иза тога. Објавили смо и непрописно паркираним шкодама на местима за инвалиде, за шта они тврде да је креација.

Па видите, стручњаци, то није креација, то је суштина новинарског посла. Управо сте потвдрили оно што  смо написали. На месту где се, по вашој формулацији, „нашла ознака за особе са инвалидитетом“ ви сте паркирали аутомобил. За то се плаћа казна, паук носи возило, плаћа се и та услуга! А не оптужују се медији зато што упозоравају да председник општине, који би први морао да поштује закон, га не поштује. Да је бахати, безобзирни моћник који чини оно што остали грађани не раде. Да за њега не важе закони, да нема ни људскости, ни осећаја за слабије и немоћне. И да кад тако ради са паркирањем, основано се може сумњати шта ли тек ради са тендерима, рецимо? Зато се, напредњаци, у цивилизованом свету подносе оставке. Није важно да ли кршите закон о саобраћају, или о буџету. Није важно да ли варате своју жену, или све грађане. Јер превара је превара, и ако вас ухвате, летите са тог места.

И за крај, врхунац неморала је и гнусна лаж општинске, председникове или напредњачке ПР службе. Кажу да је ова фотографија у нашој рубрици Читаоци репортери, да је представљена као да је фотографисао чиаталац, а да су очевици видели нашу новинарку како фотографише. Још нас оптужују за лажирање.

Па, неписмени генијалци, још једном прочитајте текст ! Јасно и гласно у наслову пише „Читаоци репортери & ГМинфо“.  У првој реченици се каже да након што смо добили фотографије од читалаца о непрописном паркирању на том месту, СМО СЕ И САМИ УВЕРИЛИ у то. Фотографија службене црне Шкоде Суперб је наша и испод фотографије је потпис: Фото: ГМинфо.рс. Испод фотографије беле шкоде коју смо добили од нашег читаоца (идентитет познат редакцији) јасно пише Фотографија читаоца. То је истина. А ваши наводи су лаж!

И на крају да вас питамо. Шта сте хетели да нам одговорите? Нас само занима ко је паркирао шкоде на месту јасно обележеном за инвалиде? И само тај одговор од вас чекамо. Остале ваше пашквиле нећемо објављивати!

Редакција портала ГМинфо

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси