Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фемић: Реторика државног врха охрабрила нападе и претње новинарима Nova.rs
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 05. 2020.

Извор: Н1

Фемић: Реторика државног врха охрабрила нападе и претње новинарима Nova.rs

Уредник информативне редакције Nova.rs Ратко Фемић изјавио је за Н1 да не очекује да особе које су претиле новинарима тог портала буду идентификоване и процесуиране. Напротив, Фемић је уверен да је реторика државног врха охрабрила особе које су упутиле претње.

Након што је новинарки Nova.rs Ани Лалић, која је током ванредног стања била приведена због наводног изазивања панике текстом о недостатку заштитних средстава у КЦ Војводине, пробушена гума на аутомобилу, уредништво тог портала огласило се саопштењем у којем је поручило да ће државу и највише функционере Србије сматрати одговорним "уколико се нешто догоди било ком члану редакције".

Уредник информативне редакције Nova.rs Ратко Фемић је у Дану уживо ТВ Н1 рекао да новинари тог портала раде у тешким условима, али да страха нема.

"Ми смо свесни били цене коју плаћамо за посао којим се бавимо. И пре овог случаја са Аном Лалић смо имали неугодних ситуација, али тешко јесте, ми то схватамо као део нашег позива, део нашег посла. Тако да се не обазиремо на претње и притиске, радимо као да се ништа није догодило", казао је Фемић.

Како је рекао, не очекује да ће особе које су пробушиле гуму на аутомобилу Ане Лалић, нити оне које су упућивале претње новинарима Nova.rs, бити пронађене и процесуиране.

"Мислим да су овакве поруке које су стигле, и то што се десило са, правнички речено, нападом на имовину Ане Лалић, да је то само производ охрабрења врха државе. Након текста Ане Лалић о стању у КЦ Војводине са највиших позиција у држави стигле су квалификације да је она лажов, да је ширила панику. Након таквих квалификација то су пратили текстови из власти наклоњених медија, тако да је то охрабрило неке симпатизере власти", навео је Фемић.

Уверен је и да ће притисци бити појачани у периоду предизборне кампање. "Очекујем да ће да буде више тих неких пропагандих напада на медије који постављају питања, који се баве суштином, али опет кажем - то је цена коју смо прихватили", додао је.

Напади и притисци, наставио је Фемић, не тичу се само редакције Nova.rs, већ је то, према његовом мишљењу, покушај дисциплиновања свих редакција и показна вежба шта се дешава "ако нисте на линији".

Коментаришући изјаву саветнице за медије председника Републике Сузане Васиљевић - да Александар Вучић не дели медије на провладине и опозиционе - Фемић је подсетио да је Nova.rs више пута тражила интервју са Вучићем, те да би Кабинет председника, позитивним одговором на тај захтев, у пракси показао да заиста не прави поделе међу медијима.

Упитан да ли им је тешко да дођу до саговорника из власти, Фемић је навео да им се поједини министри јављају и одговарају на питања, али да су то више изузеци. "Добили смо конкретнији одговор из кабинета једног министра, речено нам је да не можемо да добијемо интервју јер смо сувише критички оријентисани", навео је уредник информативне редакције Nova.rs.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси