Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „У Србији имате слободу да нешто објавите, питање да ли ћете и после тога бити слободни“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 05. 2020.

Аутор: Јована Ђуровић Извор: Глас Америке

„У Србији имате слободу да нешто објавите, питање да ли ћете и после тога бити слободни“

„У некој мери постоји слобода медија у Србији, а о томе говори да данас можете да напишете шта хоћете, да изјавите шта хоћете, имате ту слободу. А да ли ћете после тога имати слободу или ћете бити ухапшени, то нико не зна“, оцењује у разговору за Глас Америке Милан Јовановић, новинар портала Жиг инфо коме је у децембру 2018 спаљена кућа док је са супругом био у њој. Поводом Светског дана слободе медија 3. маја, медијску ситуацију у Србији оцењује као „безнађе“.

Ни годину и по дана после, случај паљења куће Милана Јовановића није добио епилог на суду. Бивши председник општине Гроцка и члан СНС Драгољуб Симоновић оптужен је за подстрекивање на паљење куће у знак опомене због Јовановићевог новинарског рада. За паљење куће, које је квалификовано као тешко кривично дело против опште сигурности, оптужени су Александар Марикновић, Игор Новаковић и Владимир Михаиловић.

Рочиште је, каже Јовановић, било заказано за 30. април, али је померено због пандемије. Наставак суђења очекује у мају.

“Ја мислим да је то временски дуг судски процес јер је толико све јасно, јер су извршиоци признали дело у истражном поступку и једино дело није призао налогодавац Симоновић...Очекујем да ће свеједно да се заврши брзо, ако опет не буде неке опструкције. Али у крајњем случају не знамо ни каква ће пресуда бити, јер, да будем искрен, имам врло лоше искуство са нашим правосуђем”.

„Видећемо да ли су новинари још увек мета у Србији и да ли можемо да радимо нормално. Додуше, у некој мери постоји слобода медија у Србији, а о томе говори да данас можете да напишете шта хоћете, да изјавите шта хоћете, имате ту слободу. А да ли ћете после тога имати слободу или ћете бити ухапшени, то нико не зна. Тако да је Србија што се тиче медија у врло лошој ситуацији са овом данашњом влашћу”.

Милан Јовановић и даље пише за Жиг инфо и живи са 24-часовним полицијским обезбеђењем.

„Чувају ме полицајци и где год да се крећем имам полицијску пратњу. Да ли се осећам безбедно? Да будем искрен, не. Јер знам да полицијску пратњу и заштиту што имам не могу да имам вечно, не знам колико ће трајати. Три пута су покушали да ме убију, покушали су да ме спале са све кућом. Ја нећу одустати. Можда ће четврти пут успети у томе, али барем ћу остати доследан ономе што радим и што сам до сада радио“.

Случај паљења куће Милана Јовановића наведен је као један од разлога за пад Србије на листи слободе медија Репортера без граница - последње референтне међународне организације која је забележила пад слободе медија у Србији.

“Ово је безнађе, једном речју ово је безнађе. Погледате поједине штампане медије, то су билтени СНС. Погледајте која питања на конференцијама за штампу постављају функционерима, то су толико смешна питања да они постављају питања и уједно одговарају на то питање политичара. Или ако политичар не зна да одговори на то питање поставља новинарима контрапитање“.

“Не можемо ми да очекујемо од РТС-а да пише против власти јер добија лични доходак управо од власти. Онда, неки штампани медији колико се сећам и колико знам, који су били пред банкротом, били су откупљени од стране СНС. Они који нису блиски владајућој странци, они не могу да добију ниједну рекламу да објаве у свом медију тако да врло тешко финансијски могу да опстану. Тако да, хтели не хтели, неки медији који нису хтели то да буду – ради финансијске ситуације били су приморани да се тако понашају”, сматра Јовановић и каже да не види излаз из актуелне ситуације.

За Глас Америке каже да чека судску пресуду како би добио финансијску одштету за спаљену кућу – за коју је морао да плати порез.

“Ово што су ми тражили да платим порезе, грађани су скупили новац преко друштвених мрежа тако да сам и тај порез отплатио... Помоћ ми није пружила држава, ни град ни општина. Нико није дошао овде да ми помогне да било шта санирам, нити се ко интересовао. Све што је урађено је урађено због добре воље грађана и новинара”.

Јовановић закључује да му је од одштете важнија правда и да се одговорни за паљење његове куће казне како би новинари сутра могли слободно да раде.

“Данас у земљи Србији није довољно бити само новинар, мора да имате огромну храброст да би нешто написали, да би се ваша реч чула”.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

03.05.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 14:46

Лекција

- Predsednik Tramp je, u sred radnog odmora, ponovo osuo vatru po nacionalnim medijima, nazivajući ih "veoma opasnim i bolesnim". "Lažne vesti me mrze zato što govorim da su neprijatelj naroda, samo zato što znaju da je to ISTINA", tvitovao je Tramp iz svog odmarališta i golf kluba Bedminster u Nju Džersiju. "Činim veliku uslugu što objašnjavam to američkom narodu. Oni namerno izazivaju podele i nepoverenje. Takođe mogu da izazovu Rat!" (Glas Amerike, 05.08.2018.)

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси