Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дезир: У време пандемије слободни медији посебно важни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 05. 2020.

Аутор: Танјуг Извор: РТВ

Дезир: У време пандемије слободни медији посебно важни

Поводом Светског дана слободе штампе, представник ОЕБС за слободу медија Харлем Дезир апеловао је на земље чланице да допусте новинарима да раде без страха, посебно током пандемије корона вируса, каже у саопштењу ОЕБС.

У видео поруци Дезир је апеловао да се новинарима омогући несметани рад, да им се омогући приступ информацијама и да се подрже медијске куће које су током пандемије запале у финансијске потешкоће.

"У јеку пандемије потреба за слободним медијима је од виталног значаја, више него икада пре. Слободни медији нас поуздано информишу о здравственој ситуацији и свакодневно нам преносе шта су владе одлучиле да предузму. Наше здравље не зависи само од доступности медицинских установа, већ и до поузданих информација о пандемији, њеној еволуцији и начинима заштите нас самих и људи у нашем окружењу. Осим тога, медији играју круцијалну улогу у борби против ширења лажних вести", указао је Дезир.

Указао је, медђутим, да се у многим земљама крше медијске слободе, јер, како каже, владе сматрају да је током пандемије нужно ограничити слободу информисања.

"Потпуно разумем настојање власти да се супротставе лажним вестима, али то се не може постићи ограничавањем слободе медија. Нетачне информације и нагађања ефикасније се сузбијају у атмосфери плурализма и независног информисања него применом цензуре", истакао је Дезир.

Тема овогодишњег Светског дана слободе штампе је новинарство без страха или повластица, а слобода медија је стуб и ослонац демократије, рекао је Дезир и апеловао на владе не само да признају већ и да олакшају и подрже рад слободних и независних новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси