Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пашалић: Без напретка у слободи говора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 05. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: РТС

Пашалић: Без напретка у слободи говора

У области слободе говора и изражавања Србија у претходној години није забележила напредак, већ смо, напротив, сведочили бројним кршењима права и угрожавања медијских слобода, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић.

Пашалић је поводом 3. маја, Светског дана слободе медија, поручио да нам ове године, у ванредном стању и у време незабележене здравствене кризе, предстоје нови, још тежи изазови у очувању слободе медија и професионалног новинарства.

Он је у писаној изјави навео да годинама уназад указује на разне притиске којима су новинари изложени у свом послу, почев од тешког материјалног положаја и неповољних радних
уговора, до учесталих вербалних и физичких напада, дискриминације и дискредитовања, претњи и угрожавања њихове безбедности.

Само у последњих месец и по дана, откад траје ванредно стање у држави, медији су били изложени додатним притисцима, указао је Пашалић.

Додао је да у време када се новинари свакодневно позивају да објективно и правовремено извештавају у вези са коронавирусом, они раде у посебно отежаним околностима, као
што су отежан приступ информацијама, изложеност вређању, сексистичким и дискриминаторним нападима на друштвеним мрежама, али и у страху од могућих последица за написану реч.

Заштитник грађана позива све актере у јавном простору да омогуће несметан рад новинарима, без дискриминације и етикетирања, без говора мржње и застрашивања и додаје да је слобода медија једна од кључних стубова сваког демократског друштва, које се не сме се угрозити, нити ограничавати.

Без регулисаног статуса и адекватних зарада нема слободног новинарства и ова делатност се, уз све похвале, не може препустити ентузијастима, јер је исувише озбиљна и за грађане значајна, нагласио је Пашалић.

Он је истакао да од надлежних органа, као и од целог друштва, очекује да поштују закон и слободу медија, као што очекује да ће свим медијима, како онима са националном покривеношћу, тако и локалним, бити пођеднако омогућен приступ информацијама које су важне за правовремено и истинито информисање грађана о свим темама који су од јавног значаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси