Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Укинуте онлајн конференције, ваљевски новинари "на муци" да дођу до информација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 05. 2020.

Аутор: Милена Кузмановић Извор: Н1

Укинуте онлајн конференције, ваљевски новинари "на муци" да дођу до информација

Од почетка проглашења епидемије коронавируса у Србији, па до сада, ваљевски новинари су само седам дана били у прилици да путем онлајн конференције за новинаре добијају званичне податке и постављају питања. Из њима непознатих разлога, те конференције су укинуте, а новинари враћени на почетак.

На почетку епидемије коронавируса, у Ваљеву је био прави подвиг доћи до званичне информације о току и ситуацији у граду. Чланови Кризнг штаба су тада говорили да је њима забрањено да дају било какве информације, а колегама су давали упуства да не врше притисак.

У најтежем периоду епидемије новинари су се о преминулим суграђанима са дијагнозом Цовид 19 информисали чак и преко умрлица или читуља објављених у недељнику "Напред". Ипак, чини се да нису сви новинари били у истој позицији.

Бранка Јевтић, директорка телевизије ВА плус, каже да је пар редакција у граду, ипак, добијало званичне информације.

"Једноставно, нама то није било јасно и схватили смо да је већина медија у Ваљеву дискредитована", каже директорка Јевтић.

Доласком 21. априла на чело Стручно-оперативног тима за сузбијање епидемије Града Ваљева, др Зорана Живковића, информације о току епидемије у граду постале су доступне свим новинарима. Након седница Кризног штаба, одржаване су онлајн конференције на којима су новинари могли да питају све што их занима. За ове конференције директорка ТВ ВА плус каже.

"Једноставно, то је била заиста једна пријатна новина за нас новинаре".

Онлајн конференције су биле ефикасне, јасне и надасве безбедне. Новинари су били јединствени у ставу да је такав приступ медијима требало заузети од самог почетка. Међутим, само након седам дана, др Живковић је обавестио јавност да му је саопштено да прекине са организовањем оваквих конференција.

“Нећу саопштавати податке за јавност на овај начим”, рекао је тада др Живковић.   

Власница интернет портал Kolubarske.rs тврди за Н1 да је доктору Живковићу речено да није надлежан да даје информације и да је он из тих разлога престао да комуницира са новинарима. 

"Ми смо се нашли на почетку. Новина је једино у томе, што је, иначе, увео др Живковић, да се на сајту града свакодневно стављају подаци о броју новоинфицираних, хоспитализованих, преминулих. Али у овој ситуацији нису то једине информације које грађани желе да знају", каже новинарка Дарија Ранковић.

Од званичника из Београда путем медија протеклих недеља до нас су редовно стизале информације како у градовима у унутрашњости нема проблема са доступношћу информација о стању пандемије. Дарија Ранковић каже да нису тачне тврдње и приче званичника из Београда, да су медијима у градовима у унутрашњости доступне све информације.

"Ја сам три пута Кризном штабу у Београду поставила исто питање, једноставно и кратко, колико се особа коронавирусом заразило уприроди, у шетњи поред реке и парковима, и на то питање нисам добила одговор", каже Дарија Ранковић.

У новонасталој ситуацији када смо након месец и по дана пандемије поново враћени на почетак, новинари у Ваљеву се једино уздају да ће нас коронавирус напустити што пре.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси