Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Слобода медија у Србији додатно угрожена током пандемије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 05. 2020.

Аутор: Војислав Стојсављевић - Бојан Цвејић Извор: Данас

Саговорници Данаса поводом Светског дана слободе медија

Слобода медија у Србији додатно угрожена током пандемије

Слобода медија је у последњих неколико година знатно угрожена, али постоји мали број медија који се бори за професионално новинарство, сматрају саговорници портала Данаса поводом Светског дана слободе медија 3. маја.

Према њиховим речима, пандемија корона вируса, односно ванредно стање уведено због тога у Србији, додатно је допринело угрожавању степена слободе медија и нарушавању положаја новинара у земљи.

Професорка Факултета политичких наука Сњежана Миливојевић истиче за портал Данаса да је Србија овог 3. маја горе место за слободу медија него што је била прошле године. Како додаје, пандемија ковид-19 убзала је ову вишегодишњу негативну путању.

„Ванредно стање искоришћено је као параван за појачане нападе на слободу медија. Користило се све: уредбе о ограничавају информисања, застрашивање хапшењем, конференције за новинаре без новинара, вербални напади и увредљиви говор државних званичника против медија, конфузије и надрилекарство из режимских студија. Тешко је и побројати колико је све за ових неколико недеља, и уз све напоре да обузда пандемију, власт успевала да ради против слободе говора“, указује Миливојевић.

Упркос свему, сматра она, професионални новинари и медији храбро су наставили да извештавају и истражују, и без обзира на ризик, бране фронт наше слободе.

„Пандемија ковид-19 нам је, дакле, потврдила и колико су важни слободни медији. Без њих демократије лако умиру, чак и пред очима свих нас. Срећан нам Светски дан слободе медија“, оцењује професорка ФПН.

Заменица главног и одговорног уредника НИН-а Весна Малишић сматра да је слобода медија данас прилично угрожена, али да ипак постоји.

„Медији у Србији данас јесу угрожени, али њихова слобода постоји још само у малој оази медијских кућа које је чувају“, истиче за Данас Малишић.

Она верује да новинаре чека још тежи период након укидања ванредног стања.

„Сматрам да је ванредно стање утицало на погоршање позиције новинара у Србији, а биће још горе када ово све прође, јер нам се приближавају избори“, предвиђа Малишић.

Новинарка недељника Време и агенције ФоНет Тамара Скрозза истиче да се степен слободе медија смањује већ годинама.

„Тренутно имамо не слободу, већ мрвице слободе – у чију смо одбрану већ много уложили. Посрћемо или смо на коленима, због политичког, економског, правног притиска, због прогона којима смо изложени. Зато не видим како би ово могло да се заврши, осим нестанка и то мало преосталих професионалних медија“, каже Скрозза за Данас.

Корона вирус је, сматра, додатни притисак на професионалне медије у Србији.

„Корона је професионалне медије додатно исцрпела, донела им је нове економске и друге проблеме, док су они други наставили да шире лажи и пропаганду, да застрашују и спинују, да вређају, дискредитују и таргетирају своје колеге. Све што је и до короне било проблем, сада је хипертрофирано и, надам се, свима видљиво“, објашњава она.

Тамара Филиповић Стевановић из Независног удружења новинара Србије напомиње за Данас да је тренутак у ком дочекујемо овај 3. мај, Међународни дан слободе медија, јединствен јер је цео свет захватила пандемија вируса ковид-19 током које је објективно, истинито и благовремено извештавање од кључне важности за грађане.

„Међутим владајуће елите како код нас, тако и у једном делу света нису показале висок степен разумевања за важност информисања грађана трудећи се да сузбију слободан проток информација. Протеклу годину пак у српским медијима обележио је повећан број физичких и вербалних напада, али и различитих врста притисака на новинаре и медије“, објашњава Филиповић Стевановић.

Према њеним речима, запаљива реторика владајућих структура уперена је нарочито против новинара који раде у јавном интересу извештавајући о владавини права, корупцији и криминалу.

Кампање блаћења и дезинформисање јавности у таблоидним медијима уз финансијску и вербалну подршку власти, додаје она, настављене су у пуном капацитету, као и тренд затварања институција и одбијање да се поступи по захтевима за информације од јавног значаја.

„Прекарни положај новинара и даље представља велики проблем и чини ову професију, имајући све горе наведено у виду, прилично непопуларном. Зато је важно је да борба за независно, слободно, безбедно и квалитетно новинарство не остане у новинарским круговима јер ми, новинари, смо ту у служби грађана и њхова подршка нам је потребна“, каже саговорница Данаса из НУНС.

Главна и одговорна уредница Јужних вести Гордана Бјелетић наводи за наш портал да ниједна национална телевизија неће пренети које су злоупотребе открили новинари истраживачких портала, али ће објављивати нападе на те медије и новинаре.

Ниједна градска телевизија, како каже, неће пренети да су Јужне вести уживо преносиле окупљање усред полицијског часа, али ће пренети саопштење СНС странке о злонамерним медијима и новинарима који су о нечему извештавали.

„За мене борба за слободу медија има шири значај. Не боримо се за своју слободу, ја се већ тако осећам и уз све притиске и претње радим посао како умем, у складу са правилима професије, личним вредностима и новинарским кодексом. Неопходна је борба за новинарство, да се заштити од оних који се лажно представљају као новинари и политичара чије интересе заступају, а лажи и манипулације преносе и представљају као чињенице“, сматра Бјелетић.

Она додаје да је неопходна борба да се оствари право јавности да зна – да зна шта се десило пре свега, па тек онда различита тумачења и ставове.

„Време лажи које живимо од грађана прави огорчене људе и то је једини правац за борбу нас новинара, да сачувамо достојанство и здрав разум“, указује уредница Јужних вести.

С друге стране, Зорана Михајловић, министарка саобраћаја и грађевинарства, истиче за Данас да су медији, уредници и новинарке и новинари у Србији, али и широм света, данас слободни ни мање ни више него баш онолико колико сами желе да буду слободни.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић сматра да медије и основна начела новинарства у данашњим временима више него икад угрожавају лажне вести и зато је важно да се новинари придржавају основних начела и на тај начин заштите не само своју професију, већ и демократске вредности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси