Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Борел: Пандемија јасно истакла важност медија, али и омогућила ограничавање њихове слободе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 05. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Борел: Пандемија јасно истакла важност медија, али и омогућила ограничавање њихове слободе

Високи представник Европске уније (ЕУ) за спољну политику и безбједност Жозеп Борел (Josep Borrell) изјавио је да је тренутна криза проузрокована ширењем корона вируса јасно истакла важност медија, јер је у несигурним временима приступ поузданим и провереним информацијама из слободних и независних извора важнији него иначе, пренео је данас Радио слободна Европа (РСЕ).

Борел је поводом 3. маја Светског дана слободе медија, рекао да се на овај дан одаје почаст кључној улози новинарства у заштити слободе изражавања на интернету и изван њега у демократским друштвима, као и повећавању транспарентности и одговорности, саопштила је Делегација ЕУ у БиХ, а преноси РСЕ.

Европски званичник је навео да га брине чињеница да неке земље користе пандемију вируса као изговор за наметање неоправданих ограничења слободе медија. Упркос новим ризицима и изазовима које доноси пандемија, Борел је нагласио да новинари и медијски радници из целог света, понекад и у тешким околностима, настављају свој важан рад.

„Захваљујући њима до нас долазе приче о најрањивијима. Настављају да извештавају из мање доступних подручја, укључујући и из зона сукоба. Доносе кључне информације о често разорном учинку пандемије у различитим деловима света, и надахњујућа сведочанства о примерима солидарности и храбрости“, рекао је Борел.

Он је додао да у великом броју земаља рад новинара ометају превише строги прописи, који се понекад приписују ванредној ситуацији изазваном корона вирусом, што доводи до ограничене слободе изражавања и слободе медија.

„Све су чешћа искључивања интернета и затварања интернет страница. Новинари су изложени кампањама оцрњивања, финансијском притиску и нападима који долазе од државних или пристраних медија, што их често наводи на аутоцензуру. Превише је новинара изложено узнемиравању, произвољним хапшењима и затвору или је изгубило живот због свог рада“, нагласио је Борел.

Европски званичник је рекао да ЕУ улаже напоре на свом подручју и ван њега да би умањила последице пандемије на здравље и људска права, и њене друштвено-економске последице, укључујући и услове у којима раде медији.

Он је додао да је ЕУ усмерена и на борбу против дезинформисања о пандемији корона вируса, што укључује промовисање поузданих извора информација, ниже рангирање садржаја који су нетачни или доводе у заблуду, као и уклањање нелегалног садржаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси