Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Nova.rs: Држава ће бити одговорна ако се нешто догоди било ком члану редакције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 05. 2020.

Извор: Н1

Nova.rs: Држава ће бити одговорна ако се нешто догоди било ком члану редакције

Уредништво портала Nova.rs саопштило је да ће државу и највише функционере Србије сматрати одговорним "уколико се нешто догоди било ком члану редакције".

Новинарки тог медија у Новом Саду, Ани Лалић данас је пробушена гума на аутомобилу.

У саопштењу које су потписали главни уредник тог медија Веселин Симоновић и извршни уредник Ратко Фемић оцењено је да то показује какво је стање слободе медија у Србији.

"То зна и Европска комисија и ови примери ће се, нажалост, сигурно наћи у следећем извештају (ЕУ) о напретку Србије у европским интеграцијама", сматрају они.

"Господо, не можемо сви да будемо режимски новинари. Неко мора да се бави и истином. Свесни смо цене коју плаћамо због тога, али смо спремни да је поднесемо да бисмо поштено могли да радимо свој посао", пишу Симоновић и Фемић.

Навели су да је Лалић пробушена гума на аутомобилу дан пошто је послала питања покрајинском секретару за здравство Зорану Гојковићу о, како наводе, нагодби коју је својевремено направио са Тужилаштвом због фалсификовања лекарског уверења.

"С обзиром на то да се ситуација шаблонски понавља, ова два догађаја морамо повезати. Ана је већ једном добила опомену", пише у саопштењу.

Ана Лалић приведена је 1. априла у ПУ Нови Сад и одређено јој је задржавање од 48 сати због наводног дизања панике и узбуњивања јавности, након што је против ње Клинички центар Војводине поднео пријаву због текста о условима рада медицинског особља у тој установи.

Крајем априла Основно јавно тужилаштву у Новом Саду је одбацило ту кривичну пријаву.

"Режимски медији су оптуживали нашу колегиницу за изазивање панике, иако је само указала на проблем у кључној здравственој институцији у Војводини. Председник Србије (Александар Вучић) се следећег дана на конференцији за новинаре правио да ништа не зна о хапшењу новинара усред ванредног стања. Ко зна колико би била у притвору да на такав диктаторски потез власти нису реаговале међународне организације", пише у саопштењу Нове.рс.

Симоновић и Фемић наводе да цела редакција тог портала данима после тога добијала претње, "сасвим очекивано с обзиром на то да је држава на Ану Лалић нахушкала своје керове".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси