Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет Европе: Владе не смеју да користе кризу да ућуткају новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 04. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Савет Европе: Владе не смеју да користе кризу да ућуткају новинаре

Генерална секретарка Савета Европе (СЕ) Марија Пејчиновић Бурић изјавила је да владе морају да заштите улогу новинара у демократији и да не смеју да користе ситуацију у време кризе да их ућуткају или ометају.

У писаној изјави уочи Светског дана слободе медија, 3. маја, Пејчиновић Бурић је позвала владе да избегавају ограничавање слободе медија током кризе изазване пандемијом корона вируса.

„Владе се суочавају с изазовима без преседана током кризе изазване пандемијом корона вируса, али та ситуација не сме да буде коришћена за ућуткивање или ометање новинара. Медији морају имати слободу да извештавају о свим аспектима кризе“, рекла је Пејчиновић Бурић.

Навела је да новинари „имају кључну улогу и посебну одговорност за пружање благовремених, тачних и поузданих информација јавности“ и да „морају бити у могућности да темељно анализирају одлуке власти донете као одговор на пандемију“.

„Одговорним извештавањем новинари могу да спрече ширење панике и истакну позитивне примере солидарности у нашим друштвима. Била сам импресионирана и охрабрена многим медијским извештајима да грађани помажу једни другима, као и о неговатељима, медицинским сестрама и другим ‘херојима’ ове кризе“, казала је генерална секретарка СЕ.

Она је изразила забринутост због навода у јуче објављеном Годишњем извештају партнерских организација Платформе СЕ за заштиту новинарства и безбедност новинара, у којем се указује на тренд насиља и застрашивања новинара током 2019. године. Извештај је сачинило 14 међународних невладиних организација које се баве слободом медија.

„Нажалост, наставља се забрињавајући тренд насиља над новинарима и њиховог застрашивања, примећен последњих година. Превише новинара је у затвору и превише је случајева некажњавања убиства новинара. Свесна сам и тешке економске ситуације у којој су данас многи новинари“, рекла је Пејчиновић Бурић.

Она је охрабрила државе чланице СЕ да заштите улогу новинара као „чувара“ и важног фактора неопходне контроле власти у демократским друштвима.

Партнерске организације Платформе СЕ за заштиту новинарства и безбедност новинара забележиле су у 2019. години 142 озбиљне претње новинарима у 47 држава чланица Савета Европе, укључујући 33 физичка напада на новинаре, 17 нових случајева притварања и затварања, 43 случаја узнемиравања и застрашивања и два нова случаја некажњавања убиства новинара.

Невладине организације су изразиле забринутост због 22 тренутно нерешена случаја некажњавања убиства новинара и навеле да је најмање 105 новинара било у затвору на крају 2019. године.

У Годишњем извештају су упозориле да је стање слободе медија у Европи дубоко незадовољавајуће и да су системски постали политички покушаји „заробљавања“ медија и неуспеси многих државних органа да одржавају веродостојан оквир заштите слободе медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси