Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Скупштини Србије нови напад на медије, Цензоловка на тапету због извештаја Репортера без граница
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 04. 2020.

Извор: Цензоловка

У Скупштини Србије нови напад на медије, Цензоловка на тапету због извештаја Репортера без граница

Посланик Српске напредне странке Александар Марковић напао је јуче током расправе у Скупштини Србије један број медија због, како је ускликнуо, непрекидне кампање коју током ванредног стања воде против председника Србије Александра Вучића „свим средствима, по сваку цену и на сваком месту“. Засметала му је и Цензоловка због објављивања, по Србију неповољног, извештаја Репортера без граница.

Истичући, исцрпно, шта је све власт с председником Србије на челу учинила за грађане Србије у успешној борби против пандемије ковид 19, посланик Марковић је, у контрапункту, устврдио да постоји „и она друга страна“ која током ванредног стања води „бесомучну кампању против Александра Вучића, Владе Србије, државних функционера и функционера СНС, али, нажалост, и против здравствених радника“.

Та свакодневна кампања, по његовим речима, води се са „медија који припадају Драгану Ђиласу и Савезу са Србију“, а то су, како је навео, Н1, Нова С, ТВ Шабац, Време, НИН, Недељник, портали  Direktno.rs, Истиномер, Раскрикавање, па затим, „разни крикови, бирнови, цинсови и сви остали који су у непрекидној кампањи која траје 24 часа дневно 7 дана недељно, а која за циљ има искључиво напад на Александра Вучића свим средствима, по сваку цену и на сваком месту“.

„То је оно што долази са те друге стране“, констатовао је посланик СНС.

Кога занимају Репортери…

Пре него што је јавно показао десетак одштампаних објава на друштвеним мрежама, ваљда као „доказ“ за своје тврдње о побројаним медијима, Марковић је рекао да је на друштвеним мрежама објављено „на стотине и стотине плаћених објава на које је потрошено десетине хиљада евра за блаћење Александра Вучића и државних функционера“.

Приказујући и коментаришући наслове објављене на порталима Директно.рс, Нова.рс, БИРН и КРИК (истина, из неког разлога није прочитао спорни наслов на том порталу), посланик СНС је дошао до Раскрикавања, сав у неверици због тога што је за тај портал „била вест да ли је Србија пала за три места на неком безвезном порталу“ (мислио је на извештај Репортера без граница).

А онда му је из истог разлога засметала и Цензоловка.

„Па онда Цензоловка, и она се исто бави тиме да је Србија пала за још три места на годишњој листи (Репортера без граница). Чуј, Репортери без граница, кога занима шта кажу Репортери без граница!“

Хм, посланик Марковић би се вероватно изненадио кад би чуо кога све занима тај извештај, али и то ко све ту међународну новинарску организацију прима на званичне разговоре, очито је не сматрајући „неким безвезним порталом“.

ДИНКО ГРУХОЊИЋ „ИЗДАЈНИЧКА БИТАНГА“

Током вишеминутног означавања медија који тобоже воде кампању против Александра Вучића, посланик Александар Марковић приказао је и одштампани текст новинара Динка Грухоњића „Рупа на европском тепиху“ који је објављен на сарајевском порталу Авангарда, а пренела га је Аутономија.

Поменувши име новинара, Марковић се славодобитно обратио посланицима констатацијом „зна се ко је Динко Грухоњић“, на шта је посланик Марко Атлагић, у свом познатом маниру, добацио –„издајничка битанга“.

„У праву сте, колега Атлагићу“, узвратио му је његов страначки комрад Марковић.

Подсетимо се, на недавно објављеној листи Репортера без граница – Индекс медијских слобода у свету – Србија је пала за још три места и сада се налази у доњој половини те листе, на 93. месту међу 180 рангираних држава. Од 2016. године Србија је на листи Репортера пала за чак 34 места.

Како се наводи у том извештају, главни разлози оваквог рангирања Србије јесу бројни напади на новинаре који су прошли некажњено, а у том контексту РБГ наводе да је Србија пала на листи и због чињенице да суђење за паљење куће новинара Милана Јовановића није завршено ни после годину и по дана од тог злочина.

Суђење за паљење Јовановићеве куће, у децембру 2018, почело је пре годину дана и обележено је честим одлагањима рочишта. Првооптужени у овом случају је бивши председник Општине Гроцка, али и даље функционер СНС Драгољуб Симоновић.

… Можда Вучића?

Најновији извештај РБГ заинтересовао је, наравно, новинаре и новинарска удружења, али и председника Вучића, који је прихватио да је рејтинг Србије последица чињенице да још није донета пресуда у случају Милана Јовановића, те је најавио скори судски епилог.

„Биће ускоро пресуда за случај Милана Јовановића. Морамо да га решимо што пре. Наше правосуђе има свој посао и оно зна како треба да ураде то – ја не могу да им се мешам. Сад знамо о чему је реч. Реч је о малом паду и реч је о појединачном случају“, казао је Вучић приликом обиласка радова на брзој прузи Београд – Нови Сад.

Вучић је, иначе, у јануару 2019. примио делегацију Репортера без граница и том приликом је оценио да је „ситуација у области медија у Србији далеко од идеалне“ и да постоји спремност свих државних органа да, у сарадњи са европским институцијама, медијским удружењима и невладиним организацијама, раде на побољшању услова за рад медија.

У саопштењу са тог састанка наведено је и да је председник Србије позвао представнике Репортера без граница да својом експертизом помогну унапређењу медијске ситуације у Србији, нарочито у измени прописа у области контроле државне помоћи, како би се сви токови јавног новца према медијима ставили под регулаторну контролу.

Да, баш, кога занима шта имају да кажу Репортери без граница.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси