Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Столтенберг: Сваки изгубљени живот је трагедија, што је био случај и у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 04. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Столтенберг: Сваки изгубљени живот је трагедија, што је био случај и у Србији

У војним мисијама сваки изгубљени недужни живот је трагедија, што је био случај и у Србији 1999. године, изјавио је у ексклузивном интервјуу ФоНету генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, поводом годишњице погибије 16 људи у НАТО бомбардовању РТС, и подсетио да је више пута изразио најдубље саучешће свима који су изгубили своје вољене.

Поштујем што народ у Србији не заборавља шта се тада десило, али се надам да ће моћи да гледа унапред и гради добре односе са чланицама НАТО, нагласио је Столтенберг.

Он разуме да су ваздушни удари НАТО и даље осетљиво питање у Србији и додаје да је, као политичар у Норвешкој, имао блиске пријатеље у Београду и Суботици, који су га тада звали са веома јасним и јаким порукама за њега лично.

Столтенберг је указао да се НАТО одлучио на акцију 1999. године "да би спречио убијање недужних цивила и спасио животе", прецизирајући да мисли на "насиље и злочине за које је био одговоран режим Слободана Милошевића".

Упитан о годишњици бомбардовања зграде РТС, када је погинуло 16 људи, он је изразио жаљење и констатовао да у војним мислијама увек страдају и цивили. Зато сам више пута, приликом сваке посете Београду, изразио најдубље саучешће свима који су изгубили своје вољене, истакао је Столтенберг.

Сваки изгубљени недужни живот је трагедија, што је био случај и у Србији, рекао је генерални секретар НАТО и оценио да је важно не заборавити прошлост, али и гледати унапред, превазићи разлике и сарађивати.

"Сукоб 1999. је био озбиљан, људи су изгубили животе. Али, историја Европе је пуна сукоба", напоменуо је Столтенберг.

Немачка се борила против Француске или Енглеска против непријатеља на европском континенту, илустровао је он и констатовао да је снага Европе у томе "да смо успели да превазиђемо прошлост, постанемо пријатељи и сарађујемо".

Он је додао и да су Шведска, Норвешка и Данска биле непријатељи, који су вековима међусобно ратовали, а сада су најближи и најбољи пријатељи.

Вест у целости прочитајте на сајту Н1.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

29.04.

2020.

Slavujko [нерегистровани] у 08:46

CINIK ILI ?

Taj, gen.sekr. NATO BANDE ako je tacno preneta njegova izjava o ZLOCINIMA KOJE SU POCINILI U SRBIJI (?) potvrdio je da je nesto vise i losije od CINIKA... na nasu nesrecu koji je rodjen bez bilo kakvih ljudskih osecanja a o vrlinama i da ne govorim!

Одговори
нед

26.04.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 13:41

Цивили

Столтенберг је указао да се НАТО одлучио на акцију 1999. године "да би спречио убијање недужних цивила и спасио животе". Не разумем које су то цивиле спашавали убијајући са небеских висина раднике РТС-а. А када су покушали да нападну српску војску на Косову и Метохији, доживели су Кошаре па побегли.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси