Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ускршња литургија у Новом Саду – новинари непожељни у цркви, нејасно откуд грађани у време полицијског часа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 04. 2020.

Аутор: Дарко Шпер и Бранка Драговић Савић Извор: VOICE

Ко и зашто снима новинаре испред цркве?

Ускршња литургија у Новом Саду – новинари непожељни у цркви, нејасно откуд грађани у време полицијског часа

Ускршњој литургији у Саборној цркви Светог великомученика Георгија у Новом Саду, одржаној у јеку најдужег полицијског часа од увођења ванредног стања због пандемије ковида-19, осим свештенства присуствовало је и двадесетак грађана.

Како су они успели да дођу на литургију и поред забране кретања, медији нису успели да сазнају јер је више мушкараца у црквеним мантијама и неколико младића у цивилу све време новинаре и сниматеље одвраћало од цркве речима да улаз за представнике медија није дозвољен ни у црквену потру нити у сам верски објекат.

Никакво образложење за забрану приласка цркви новинари нису добили, па се стекао утисак као да се унутра одржава нека врста церемоније затвореног типа којој могу да присуствују само позвани. Литургију је водио епископ бачки Иринеј Буловић.

И поред те забране, репортери VOICE-а успели су да сниме унутрашњост цркве и део литургије, претежно захваљујући чињеници што су дошли раније од осталих медија и ваљда ухватили домаћине неспремне за непозване госте.

Црква у Петроварадину пуна на Ускрс и поред полицијског часа 

И поред полицијског часа и тога што је у ванредном стању забрањено окупљање више од двоје људи, један број верника присуствовао је данас служби у цркви у Петроварадину, јавио је новосадски информативни портал 021. 

На снимцима које су репортери VOICE-а успели да направе види се двадесетак верника који су током целе црквене церемоније били у објекту и поред забране јавних окупљања. Неки од њих су имали маске, а неки нису, могло се видети кроз отворена врата цркве. Међу њима је био и локални политичар Мирослав Паровић, који је ових дана критиковао власт због тога што се забрана кретања односила и на вернике СПЦ који овог викенда прослављају Ускрс.

У једном тренутку монахиња која је била у дворишту цркве пришла је репортерима VOICE-а, поручивши им да ништа не снимају и да „пусте вернике на миру, јер је Васкрс“, а потом се прекрстила и вратила на клупу на којој је седела са још неколико особа.

Далеко од тога да нису баш сви медији били добродошли на данашњој литургији. Ту су по ко зна који пут током ванредног стања били запослени са Радио-телевизије Војводина који су још око 5 сати  дошли да развуку каблове и опрему за потребе директног преноса који су гледаоци покрајинског јавног сервиса могли да прате од 6 до 10 сати.

Од запослених у РТВ-у смо сазнали да су верници већ били у цркви када су они рано јутрос  дошли да се припремају за почетак преноса.

Дакле, улаз у унутрашњост цркве био је могућ само за одабране, а случајни пролазници могли су литургију пратити путем разгласа са улице. Ту могућност искористили су углавном шетачи паса јер се литургија одржавала у време када им је дозвољен излазак. 

Ко и зашто снима новинаре испред цркве?

Новинари и фоторепортери имали су проблем са снимањем Саборне цркве и на Велики петак, 17. априла.

„Док смо стајали изпред саборне цркве, пошто нам није дозвољено да уђемо у цркву (јер) ’нисмо добили благослов’, и забележимо велики петак, уз нападе ’великих верника’, где су предњачиле ’велике вернице’ овај лик нас је тајно снимао телефоном, колегу Карлића из Новости, Бакића (из) Дневника, Наташу Н1, Марију Ердељи и мене, Гојића из Бете“, написао је на Фејсбуку у петак фоторепортер Новинске агенције Бета Драган Гојић.

Пред крај литургије, када је екипа са РТВ-а почела да склања опрему, затворена су и бочна врата цркве тако да није било могуће од споља видети да ли је верницима на крају литургије дозвољено целивање икона или причест. Улаз у цркву забрањен је био двема другим телевизијским екипама које су покушале да сниме унутрашњост цркве.

Током четворочасовне литургије нису примећени припадници полиције у близини верског објекта, који би евентуално проверили да ли је дошло до кршења забране кретања од стране појединаца. У два наврата кроз Грчкошколску улицу прошла су два полицијска патролна возила али се нису заустављала.

Центар града је током литургије био пуст, док је тишину реметио само лавеж паса које су власници водили у шетњу.

Подсетимо, Синод СПЦ затражио је раније да се полицијски час прекине у недељу на неколико сати како би верници могли да присуствују ускршњој литургији и поред упозорења лекара да је једина и најсигурнија мера спречавања ширења вируса избегавање физичког контакта. Представници цркве потом су поручили да ће поштовати став струке, али и да ће цркве бити отворене за вернике те да неће враћати вернике уколико се појаве у цркви. Са друге стране, од државних званичника стигле су контрадикторне поруке, а међу њима она да се забрана кретања односи на све, али и она да неће санкционисати оне које ту забрану крше.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси