Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кон: Бојкот ФоНета и Данаса политизација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 04. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Кон: Бојкот ФоНета и Данаса политизација

Члан Кризног штаба епидемиолог др Предраг Кон назвао је данас политизацијом новинарска питања о понашању председника Србије у актуелној епидемиолошкој ситуацији и оценио да су то питања за шефа државе, а не за струку, док је, као политизацију, означио и одлуку ФоНета да на конференцијама Кризног штаба више не поставља питања.

„Овај бојкот ФоНета, чујем и видим да се и Данас прикључио, то је опет неки начин политизације свега тога“, изјавио је Кон телевизији Н1.

Он је објаснио да постоји огроман број питања и да је немогуће одговарати на све.

„Пар дана нисам учествовао, па и не знам сад да ли је ту било нечег конкретног, нисам ни видео та питања. Знате да је немогуће одговорити на 100 и више питања на конференцији која траје до сат времена“, прецизирао је Кон.

Указујући да питања о понашању председника Србије у време епидемије доживљава као политизацију, он је поручио: „То питајете њега, то није питање за мене“.

На подсећање да његове колеге у Великој Британији одговарају на питања о премијеру Борису Џонсону, Кон је узвратио да се он бави искључиво епидемиологијом.

„Ја то тако доживљавам, зато што покушавам да се бавим искључиво епидемиологијом“, прецизирао је Кон, тврдећи како ни сам не зна како се нашао „у овој ситуацији“.

„Радећи само свој посао, покушавам да се склоним од свих других ратова, осим од рата према вирусу“, истакао је Кон. Упитан да ли је била одлука струке да се конференције Кризног штаба затворе за новинаре и да ли је то учињено да би се избегла неугодна питања, он је одговорио да му то „није падало на памет“.

Подсетио је да се појавила прича о томе да је вирус ушао у неке редакције и „више нико није могао да тврди“ да нико од новинара и сниматеља који долазе на конференције није заражен. „Можда с вашег аспекта овакве конференције немају смисла. С мог, мислим да се информација преноси ако отворено одговарамо на сва питања“, оценио је Кон.

Он је напоменуо да неће имати одбојан став према „одређеном облику притиска или политичког инсистирања на присутности новинара“ и поручио да ће „то прихватити“. Кон није искључио могућност видео конференција, наводећи да у Кризном штабу нису о томе много размишљали када су доносили одлуку да новинари не присуствују.

Како је нагласио, „лично нема ништа против“ било каквог начина комуницирања који је прихватљив за обе стране, а да истовремено чува здравље. Кон није директно одговорио на питање Н1 да ли сматра да та редакција води кампању против здравља, што тврде таблиоди наклоњени власти. Рекао је да неће изности лични став, али да је „чуо многе ставове који се подударају са оним што таблоиди преносе“. „Неки утисци организованог напада постоје, али не преко ваше или било које телевизије, већ првенствено преко друштвених мрежа“, оценио је Кон.

„Да ли то одмах иде на таблоиде, да ли су они дали превише велики значај свему томе? Можда сам ја све то покренуо тим покушајем да се склоним на одређено време, да из неких других редова будем у свему овоме“, рекао је Кон. Он је указао да виђење таблоида није његово размишљање, нити жели да се тиме бави и признао да „то прилично мало и прати“. „Пратим шта се дешава на друштвеним мрежама, јер имам утисак да се ту види расположење. У једном тренутку ми се учинило да је расположење толико нарасло против спровођења мера да је било питање ако је већина против – онда то треба јасно и да искажем“, објаснио је Кон.

„И то је био тај мој став да је можда неопходно да се склоним“, протумачио је Кон свој статус на Фејсбуку, који је схваћен као његова оставка у Стручном тиму кризног штаба. После те објаве уследио је позив на разговор са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, од којих је Кон добио снажну подршку. Према његовим речима, у том разговору је поручено да је неопходно да останемо заједно до краја. Он мисли да је „могуће да и сам греши“ и наводи да му многи кажу како је у овој ситуацији немогуће остати неутралан.

„Многи ће моје подржавање мера приписати подршци некој опцији. Ја сам сарађивао са сваком влашћу, ја сам увек уз власт због саме природе овог посла“, предочио је Кон.

Он је нагласио да није време за злоупотребе овакве ситуације, јер имамо „јасног заједничког непријатеља и морамо њиме да се бавимо“. „Ако се потеже питање владајуће структуре, потежите, немам ништа против тога. Сигурно ће то доћи на ред“, закључио је Кон.

ФоНет је одбацио оптужбе Предрага Кона прецизирајући да се овде не ради ни о политизацији али ни о бојкоту конференција стручног тима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси