Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зашто Инсајдер не шаље питања Кризном штабу: Одговори без питања и питања без одговора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 04. 2020.

Извор: Инсајдер

Зашто Инсајдер не шаље питања Кризном штабу: Одговори без питања и питања без одговора

Новинари редакције Инсајдер представницима Кризног штаба за борбу против коронавируса питања не шаљу електронском поштом. Одлуку да то не чинимо донели смо чим је саопштено да ће питања бити постављана искључиво електронском поштом, без могућности потпитања или захтева за објашњење, а да ће о томе која ће питања уопште бити постављена одлучивати неке службе и да члановима Кризног штаба неће бити могуће поставити питање које је евентуално наметнуо претходни одговор.

Пре него што је новинарима онемогућено да питања поставе уживо, новинари Инсајдера су на конференције Кризног штаба – као и остале – одлазили када су желели да питају оно за шта су веровали да је важно за грађане. Истовремено, на нашем сајту смо преносили све информације с конференција за медије за које смо сматрали да су значајне за јавност.

О одлуци да питања не шаљемо електронском поштом нисмо обавештавали читаоце. Сматрамо да је право сваке редакције да одлучи да ли жели или не да искористи могућност која јој је наметнута.

Ипак, како у Србији често бива, почела су пребројавање и прозивке, па стога и обавеза редакције да објасни разлоге за своју одлуку.

Када неко уместо нас чита и интерпретира наша питања, обесмишљава наш посао, а одговори на таква питања – с намером или не – заправо могу постати полуистине или једноставно полуинформације које нису у функцији информисања грађана, већ креирања одређене слике. Полуистине или полуодговори су некада опаснији од неистина, а редакција Инсајдера тако не замишља свој рад, нити смо икада тако радили. У томе нећемо да учествујемо. Зато досада нисмо послали ниједно питање. И нећемо.

А укидању конференцијие за новинаре претходило је – евидентно планско - довођење до апсурда права новинара да постављају питања. Инсистирамо на овоме – постављају питања.

Конференције су укинуте напрасно уз образложење да су се новинари жалили да на њима нису безбедни. Иако су чланови Стручног штаба тврдили да је све урађено да приликом обраћања званичника новинари буду заштићени, скренули су пажњу и да долазак на конференције за медије представља известан ризик. Ипак, одлука о изостанку присуства новинара била је екстремна – званичници нису ни покушали да омогуће укључивање и постављање питања преко видео везе што је, како се види и по ТВ програмима, технички врло лако изводљиво и могло би бити адекватна замена за присуство медија.

И као што је непримерено нападање стручњака на друштвеним мрежама, тако је непримерено и понашање појединих новинара блиских властима који су злоупотребљавали микрофон, директан ТВ пренос и милионску публику да одрже говор, бране политику Владе, да се у име грађана извињавају због истих тих грађана... Укратко, примене модел понашања који свакако не доличи новинарском позиву.

Дневна обраћања Кризног штаба поједини новинари претворили су у бојно поље у рату медија против медија под изговором борбе за стручњаке и борбу за самопромоцију или што јавније и гласније додворавање или опонирање властима.

Али и власти нису остале скрштених руку, па важне информације достављају само појединим, изабраним медијима. Тако се најаве о продужењу или скраћењу полицијског часа увек најпре појављују у одређеним властима блиским медијима, иако се ради о информацијама које не би смеле бити ексклузива. Управо супротно.

Док новинарима не буде омогућено да раде свој посао, да добију директне и праве одговоре на једином званичном месту када је у питању борба против коронавируса, новинари Инсајдера питања неће поставити. И даље ћемо све важне информације из обраћања Кризног штаба свакако пренети, као што то радимо и када су у питању друга саопштења релевантних институција.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси