Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Драги гледаоци, добро дошли у мој кревет
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 04. 2020.

Аутор: НЕМАЊА МИЛУТИНОВИЋ, ДОПИСНИК РТС ИЗ ПЕКИНГА Извор: РТС

Драги гледаоци, добро дошли у мој кревет

Епидемија коронавируса заувек је променила телевизију и срушила неке границе. Уместо да гледаоци водитеље кроз ТВ екране "пуштају у кућу", водитељи пуштају гледаоце у своје домове.

"Скајп уводи 1.080 пиксела и снимање позива. Бити салонски ТВ новинар никад није било једноставније", написао сам на Твитеру 17. јула 2018, али ни на крај памети ми није било да ће програми за видео-ћаскање стварно бити све што је потребно да би се емитовао ТВ програм.

Након два месеца и сâм сам се нашао у ситуацији из пророчанског твита. Задатак дописника РТС-а из Пекинга за мене није подразумевао само знање о новинарској професији, него и друге вештине попут снимања и монтаже, а убрзо сам постао и расветљивач, декоратер, сценограф...

Део своје спаваће собе претворио сам у мали телевизијски студио, дневна соба ми је редакција и монтажа, остава је постала "оф соба" (место за снимање тона), а купатило је шминкерница. Ормар је, претпостављате, гардероба. Једино кујна није пала, још има изворну функцију.

Зато могу нескромно да кажем да сам епидемију коронавируса и епидемију "останите код куће" дочекао спреман са скоро две године озбиљног радим-од-куће стажа. Па чак и са тим искуством нисам веровао да ће водитељи широм планете своје домове претворити у ТВ студије.

ТВ звезде поткровља и сутерена 

Епидемија новог вируса, која је кренула из земље у којој живим, затворила је милионе људи у куће, а власти широм планете саветовале су људима да од куће и раде.

"Драги путници, говори капетан. Добро дошли на наш лет. Данас радим од куће", кружи шала друштвеним мрежама уз фотографију избезумљних путника у авиону. Јесте забавно, али истовремено јасно показује да није могуће сва занимања радити од куће.

Новинари који раде на интернет порталима и у штампаним медијима то углавном могу. Телефоном интервјуишу саговорнике, мејлом и СМС-ом добијају изјаве, а текст могу да пишу и из кревета у ком спавају.

У пиџами и неумивени, ако желе. Руке морају да перу, разуме се. А шта је са телевизијом? До пре неколико недеља нико није веровао да ће ТВ водитељи "добро јутро" и "лаку ноћ" моћи да вам пожеле практично из својих кревета. Али догодило се.

Ако овог тренутка узмем даљински и "прешалтам" светске ТВ мреже, макар на једном каналу ћу затећи водитеља који ради од куће. Да не спомињем саговорнике емисија, чак ни аналитичари више не залазе у ТВ студије.

Први ми је пажњу привукао Крис Куомо са америчког Си-Ен-Ена. Ваљда због временске разлике између Њујорка и Пекинга, његова емисија "Прајм тајм" емитује се таман у време мог ручка. На тренутак ми је залогај застао у грлу кад сам 30. марта видео да Куомо води емисију из сопствене куће.

Иначе рођени брат њујоршког гувернера Ендруа Куомоа, Крис се заразио коронавирусом, и одмах се изоловао од породице. Чак ни пса не пушта у подрум у ком сада живи и из ког води емисију.

Водитељко, мање збори... 

Куомо није једини, а више ни редак случај. Многи водитељи су се "сакрили" у својим кућама не чекавши да се инфицирају вирусом.

Водитељка америчког Ем-Ес-Ен-Би-Сија Андреа Мичел поставила је на Твитер фотографију свог новог студија смештеног у њеној дневној соби.

На фотографији се види и њен супруг, некадашњи шеф америчких Федералних резерви Алан Гринспен, који у другој соби држи састанак путем интернета.

И троје водитеља Си-Би-Есовог јутарњег програма прешли су на потпуни рад од куће. "Добро дошли у Си-Би-Ес 'Дис морнинг', из наших кућа у ваше. Поздрављамо вас свако из своје куће овог јутра јер, баш као и ви, држимо социјалну дистанцу и пратимо упозорења. Као и многи Американци који нас сада гледају, ми смо код куће", поздравила је гледаоце Гејл Кинг, једна од троје водитеља те емисије.

Емисију је одјавио водитељ Тони Докупил: "Управо сам урадио емисију из свог подрума, а моја супруга је била асистент продукције. То ме чини срећним", рекао је Докупил, ожењен такође ТВ водитељком Кети Тур, која своју емисију води из суседне собе.

Неке америчке локалне ТВ станице, попут Канала 9 из Шарлота у Северној Каролини, у потпуности емитују програм из домова својих водитеља. И азијски "Блумберг" је неке водитеље послао кући, па програм воде из својих станова у Сингапуру.

Извештавање "са лица места" 

Размишљао сам о овом феномену. У првом тренутку помислио сам како смо ми телевизијски људи толико сујетни и жељни камера да не можемо да пустимо гледаоце да се одморе од нас ни током ванредних стања, а боловања не отварамо ни кад имамо вирусну упалу плућа.

Ипак, на други, новинарски поглед, нема природнијег места за телевизијску камеру ових дана већ тамо где је вест – у кући.

Када је ове зиме Канаду затрпао огроман снег, водитељка тамошњег јавног сервиса Си-Би-Си вечерње национлне вести водила је са улице, окружена снежним сметовима високим преко главе. Током низа теористичких напада у Европи, 2015. водитељи су се такође селили тамо где је вест – на улици.

Или што ићи тако далеко, исте године је Зоран Станојевић Трећи дневник РТС-а водио са српско-мађарске границе, тада жаришту мигрантске кризе. Укратко – с лица места.

Осим болница у којима се лече оболели од ковида 19, и у које новинарске екипе ретко улазе и то само у пуној ратној опреми, друго лице места током ове пандемије јесу куће.

Истина је да смо са пандемијом непознатог вируса дошли у ситуацију да имамо превише вести о коронавирусу и премало знања о њему.

Да није тако, не бисмо морали да седимо у кућама у којима ништа друго и не радимо него гледамо телевизију, читамо портале и скролујемо друштвене мреже на којима је само један тема.

"Тотална" телевизија 

И да се разумемо, српски медији нису ништа бољи или лошији од оних у Америци или Кини по том питању. Шуме полуинформација о светској кризи број један никле су на свим континентима, а друштвене мреже додатно су нађубриле њихово тле.

Ипак, ова криза донела је нешто добро за телевизију. Иако уз физичку дистанцу, ТВ водитељи и гледаоци ближи су него икада раније.

Стара пракса да водитеље кроз ТВ екране "пуштамо у кућу" претворила се у то да водитељи пуштају гледаоце у своје домове.

И тако се тежња новинара да се идентификује са гледаоцем коначно у потпуности остварила.

Ко може боље да схвати бриге гледаоца на неорочени период затвореног у кући, од водитеља који емисију води из свог подрума са благом температуром изазваном коронавирусом.

 

Коментари (1)

Остави коментар
суб

18.04.

2020.

anonymousMali Buda [нерегистровани] у 15:00

DUHOVITO DO BOLA

Ne vucite me za jezik jer ću reći nešto što ne valja. Od surove pandemije sa nepoznatim virusom praviti ŠARENICU zaista je neprimereno. Duh i optimizam treba sačuvati, ali se i treba potruditi da se nađe stil i mera. "Uvlačenje u krevet" je čist rijaliti format i razmišljanje. Do daljnjega je rešenje repriza dobrih domaćih filmova i poneke serije...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси