Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Било би опасно вратити суђење за убиство Ћурувије на почетак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 04. 2020.

Аутор: Вук Јеремић Извор: Данас

Председник Комисије за истраживање убиства новинара очекује да ће Апелациони суд потврдити осуђујућу пресуду за убиство власника "Дневног телеграфа"

Матић: Било би опасно вратити суђење за убиство Ћурувије на почетак

Списак неочекиваних обрта којима је обиловао првостепени судски поступак за убиство новинара Славка Ћурувије по свему судећи биће настављен у другостепеном.

Након пресуде која је, на изненађење многих, као непосредног убицу означила Н. Н. лице, иако је оптужница све време тај чин приписивала Мирославу Кураку, уследила је жалба тужилаштва у којој се захтева понављање поступка и поред високих казни за оптужене. Један од оних који је са највише пажње пратио првостепени поступак, Веран Матић, председник Комисије за истраживање убиства новинара Владе Србије, истиче за Данас да је жалба Тужилаштва за организовани криминал врло аргументована, заснована на оптужници и детаљно изведеним доказима током судског поступка.

– Схватам логику жалбе, међутим, мислим да је било и других могућности – мислим да није било разлога да се тражи да се понови суђење налогодавцима и организаторима, и извршиоцима. Тужилац је могао да тражи да се делимично потврди пресуда, или да се преиначи тако да Апелационо веће утврди ново чињенично стање које одговара оптужници и изведеним доказима. Али они који су осуђени, њихова је кривица доказана. Судско веће Апелационог суда не мора да укида првостепену пресуду. Оно је дуго проучавало случај, планирана су четири дана саслушавања жалби, и верујем да ће, узимајући у обзир наводе и аргументе из жалбе тужиоца, донети адекватну пресуду, каже Матић.

Он наводи да, упркос свему, лично сматра да ће веће које ће судити по другостепеној одлуци имати храбрости и да ће правилно оценити досадашње изведене доказе и у складу са законом донети одлуку, евентуално мењајући неке детаље, али без враћања на ново суђење.

– Судско веће Апелационог суда имало је довољно времена да пажљиво проучи доказни поступак приликом суђења и да са адекватном пажњом проучи донету пресуду. Сматрам да су у току првостепеног поступка изнети чврсти докази и чињенице које несумњиво указују на кривицу оптужених. Из тог разлога верујем у то да ће Апелациони суд потврдити првостепену пресуду којом су осуђени налогодавци и организатори убиства Славка Ћурувије, оне који су у животу и које је тужилац оптужио, наводи Матић.

Матић додаје да очекује да ће суд укинути меру кућног притвора за осуђене и замени је мером адекватном за осуђено лице по овој пресуди, што би, како наглашава, значило да се осуђена лица врате у притворске јединице, а не да на „слободи “ чекају извршење казне и да је са протоком времена проведу у кућним условима за извршено овако тешко кривично дело.

– Немам разлога у овом тренутку да сумњам у објективност судског већа Апелационог суда. Решење у којем би Апелациони суд поступак вратио на почетак видим као опасно. Бојим се да би се на тај начин досадашње суђење претворило у фарсу – суђење ради суђења. Првостепени суд је прихватио да је Раде Марковић наложио, а Радоњић наредио убиство. Вођен досадашњим искуством из првостепеног поступка, забринут сам за то да би поновно суђење заправо било пуко пролонгирање овог поступка. Подсетићу вас да је у овом поступку било бројних опструкција и притисака да се из доказног материјала издвоје најважнији докази. Из тога јасно произлази да још увек постоји велики утицај људи из времена када је Славко Ћурувија убијен са јаком потребом да се овај предмет девалвира и обесмисли, а самим тим и да се ослободе првостепено осуђени за ово злодело, закључује Матић.

Подсетимо, у априлу прошле године веће Посебног одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду оптужене за организацију убиства новинара Славка Ћурувије осудило је на вишедеценијске затворске казне.

Бивши начелник Ресора Државне безбедности Радомир Марковић и некадашњи начелник Београдског центра РДБ-а Милан Радоњић осуђени су на по 30 година затвора.

Бивши оперативац РДБ-а Ратко Ромић осуђен је на казну затвора у трајању од 20 година, као и Мирослав Курак, за којег се у поступку тврдило да је био припадник резервног састава РДБ-а. Марковић тренутно служи казну затвора због злочина на Ибарској магистрали, док је Мирослав Курак осуђен у одсуству пошто се налази у бекству. Милан Радоњић и Ратко Ромић налазе се у кућном притвору.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси