Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уличне новине из целог света прилагођавају се ванредним мерама због корона вируса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 04. 2020.

Извор: www.liceulice.org

Уличне новине из целог света прилагођавају се ванредним мерама због корона вируса

Широм света је више од 200.000 регистрованих случајева обољевања од корона вируса (Kовид-19), а тај број непрестано расте. Како Међународна мрежа уличних новина (ИНСП) извештава, здравствене мере које су уведене у свим земљама представљају озбиљну препреку за продавце уличних новина, којима је овај посао често једини извор прихода, као и за људе који се суочавају са бескућништвом и сиромаштвом.

Да би се борила са Корона вирусом и зауставила нагли раст смртности, италијанска влада је одлучила да читаву земљу стави у карантин. То је погоршало ионако незавидну ситуацију миланских уличних новина Scarp de’ tenis, које се, осим у Милану, продају у још неколико градова у земљи. Главни уредник овог магазина, Штефано Лампертицо (Stefano Lampertico), који ради од куће као и остатак тима, објашњава да продавци више не могу да излазе на улице, због чега у марту није било продаје, а априлски број се неће ни штампати. „Утицај вируса је ужасан“, каже он. „Сви јавни сервиси су затворени. Број оболелих расте из дана у дан. Сви живимо у црвеној зони, затворени у својим кућама.“ Охрабрујуће је да је Сцарп де’ тенис успео да сакупи 5.000 евра од онлајн продаје, и овај новац прослеђује својим продавцима, иако ни допрети до продаваца у овој ситуацији није нимало једноставно. Редакција и остали запослени у међувремену настављају да раде на пројектима од којих ће користи имати њихови продавци. Иако италијанска влада тврди да ће овакав режим трајати само до 3. априла, не може се заиста знати када ће се ситација вратити у нормалу.

За то време, у најсевернијој италијанској покрајини Јужном Тиролу, уличне новине zebra суочавају се са сличним проблемима. Уредница магазина Лиза Фрај (Lisa Frei), рекла је ИНСП-у да су улице, које су иначе препуне туриста, сада празне. Школе су такође затворене, што онемогућава да актуелни школски број магазина стигне до циљне групе. Оба италијанска магазина су у редовној комуникацији и размењују идеје о томе како да најбоље помогну својим продавцима (Scarp de’ tenis их има 140, а zebra 60), који се суочавају са недељама, а можда и месецима у којима неће моћи да раде оно што знају – да продају магазин. „Планирамо заједничку кампању солидарности, којом ћемо, уз помоћ локалних медија, позвати читаоце да нам помогну кроз донације“, рекла је Лиза Фрај. Имамо 13.000 магазина које сад не можемо да продајемо, али надамо се да ће се ситуација смирити до априла, па ћемо тада наставити са редовном продајом.“

Британски The Big Issue обавештава да се пажња у њиховом окружењу сада скреће ка бескућницима, који су изразито погођени овом ситуацијом. (Многи од њих су и продавци уличних магазина.) За бескућнике који живе у прихватилиштима, практиковање самоизолације је практично неизводљиво, док за људе који спавају на отвореном наизглед једноставна превентивна мера као што је темељно прање руку није нимало једноставна.

И у Америци су тимови уличних новина почели да примењују мере да помогну најрањивијим слојевима становништва, посебно због тога што је званични одговор државе био неадекватан. Посебно је погођена Западна обала. ИНСП је разговарао са члановима редакције неколико часописа који се слажу у томе да су бескућници у посебно тешкој ситуацији. „Вирус овде још није стигао, али се последице за бескућнике већ осећају“, рекао је Куивер Вотс (Quiver Watts), уредник уличних новина Сан Франциска Street Sheet. „Наш годишњи сајам, који окупља разне услуге које бескућници могу да користе у току једног дана отказан је због опасности од евентуалног ширења вируса, тако да је овој популацији сада потребна додатна подршка.“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси