Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оштра осуда напада на Данас
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 04. 2020.

Аутор: Д. Д. Извор: Данас

Медијска организација Југоисточне Европе (SEEMO) забринута због медијске ситуације у Србији

Оштра осуда напада на Данас

Медијска организација Југоисточне Европе (South East Europe Media Organisation – SEEMO) изразила је озбиљну забринутост због медијске ситуације у Србији, коју сада одсликава и нова одлука Владе Србије да организује конференције за штампу тако што ће новинари морати да шаљу питања и-мејлом.

SEEMO је у саопштењу најоштрије осудио и нападе на дневни лист Данас и његове новинаре.

„У 21. веку, где постоји могућност директних видео разговора, директних интернет преноса с могућношћу да сваки новинар пита директно шта жели – и то не само из Србије већ и из било којег дела света – крајње је упитна и недемократска одлука владе да тражи од новинара да питања шаљу и-мејлом. У питању је нетранспарентан начин рада, где постоји озбиљна могућност злоупотребе и селекције питања на које ће се одговарати“, наглашава Оливер Вујовић, генерални секретар регионалне организације SEEMO из Беча. Он додаје да је слободан приступ информацијама од кључног значаја за рад средстава јавног информисања и новинарску професију, те да било какво ограничавање слободе, које прате оркестрирани напади на професионалне и независне медије, није прихватљиво, а посебно не у кризним ситуацијама као што је ова.

Иако SEEMO, како наглашава, подржава борбу Владе Србије против корона вируса и схвата да је потребно предузети и неке мере које нису свакодневне, истовремено очекује и поштовање медијских слобода.

„Влада Србије, на челу с премијерком Аном Брнабић, мора да схвати да није њен задатак да управља радом новинара и одлучује како ће новинари да извештавају“, наводи се у саопштењу и додаје да се и од новинара очекује висок степен професионалности али и да не учествују у кампањама и нападима на друге медије.

„Медији који то раде нису професионални, већ постају део пропагандног система једне групације, независно да ли је то групација блиска власти или опозицији“, наглашава Вујовић. У том контексту, SEEMO је осудио нападе на дневни лист Данас и неке његове новинарке и новинаре, наглашавајући да они који то чине, из политичког или медијског окружења, „очигледно траже могућност за самопромоцију“.

„О томе колико је Данас професионалан одлучују пре свега његови читаоци. Ставове треба да изнесу професионална новинарска удружења, и одговарајуће ‘watchdog’ организације, а не политичари и квазиполитичари“, наглашава за Данас Оливер Вујовић.

Коментари (2)

Остави коментар
пон

13.04.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 12:06

Превод

Пошто још нисам добио одговор на моје питање у претходном коментару, сам сам се снашао, па ево да вам јавим: ЊАТЦХДОГ на енглеском се пише WATCHDOG. Исправите у другом реду последњег пасуса.

Одговори
пон

13.04.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 11:10

Слова

,,Ставове треба да изнесу професионална новинарска удружења и одговарајуће ,ЊАТЦХДОГ' организације." Да ли можете да ми реч коју сам написао верзалом преведете на енглески језик? Српски сам, изгледа, заборавио.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси