Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У цркви у Сплиту нападнута новинарка због извештавања са мисе одржане упркос забрани окупљања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 04. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

У цркви у Сплиту нападнута новинарка због извештавања са мисе одржане упркос забрани окупљања

Двојица мушкараца ухапшена су данас у Сплиту због напада на новинарку Далматинског портала Живану Шушак Живковић, која је извештавала о миси у сплитској цркви одржаној упркос забрани окупљања због епидемије корона вируса, саопштиле су хрватске власти.

„Најоштрије осуђујемо напад на новинарку. Нападнута је у цркви на највећи хришћански празник само зато што је покушала радити свој посао“, рекао је министар унутрашњих послова Давор Божиновић на конференцији за новинаре Националног штаба цивилне заштите у Загребу.

Он је рекао да полиција у том случају ради у два смера – прво кршење одлуке о чему ће бити обавештени надлежни Штаб цивилне заштите, државни надлежни инспекторат и Сплитско-макарска надбискупија, а други је криминалистичко истраживање око догађаја у којем су ухапшена двојица мушкараца.

Божиновић је навео да повреде још нису квалификоване, па се двојица мушкараца налазе на криминалистичком истраживању збг кривичног дела „присиле према особи која обавља послове од јавног интереса или је у јавној служби и за оштећење туђе ствари“.

Упитан зашто полиција није деловала као и у неким другим случајевима и спречила окупљање у цркви, министар је одговорио да полиција није имала дојаву о томе да ће се миса одржати у 10 сати. Он је рекао да је тражио од надлежних у Сплиту да убудуће организују службе и тамо, како би се спречила окупљања.

Према наводима локалних медија, свештеник Јосип Делаш одржао је мису упркос забрани окупљања, а исто је учинио и на Цветницу, када се оглушио о забрану. Тада је вређао полицајце, упућивао им погрдне речи и клетве, због чега је добио прекршајну пријаву. У међувремену је најавио да ће упркос забрани одржати мису и на Ускрс, а јутрос се, како су навели медији, тамо окупило десетак грађана.

Новинарка Далматинског портала одгурнута је док је телефоном снимала мису, непозната особа је ударила по рукама и тако јој избила телефон, који се разбио. Такође јој је црквеним вратама прикљештена рука.

Телевизија Н1 је навела да је међу нападнутим новинарима била и њихова сниматељка, која је била изложена бројним увредама свештеника и окупљених.

Сплитско-макарска надбискупија оградила се данас у саопштењу од понашања, изјава и ставова свог свештеника.

„Сигурно да јутрошњи немили догађај нимало не придоноси хршћанској прослави Ускрса – Христа који својим ученицима и свима нама доносе свој мир“, наведено је у саопштењу.

Такође је упућено извињење нападнутој новинарки, али и свима „које је тај дон Јосипов наступ саблазнио“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси