Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кампања против независних медија - власт и њој блиски таблоиди говоре исто
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 04. 2020.

Аутор: Миодраг Совиљ Извор: Н1

Кампања против независних медија - власт и њој блиски таблоиди говоре исто

Зашто се у Србији тестира изузетно мали број грађана, шта се дешава са зараженим лекарима и уласком коронавируса у болнице и да ли власт ванредно стање користи за личну промоцију и гушење слободе говора? Само су нека од питања која свакодневно постављају новинари медија који раде у јавном интересу. Међутим, да ли сама чињеница да је јавност у прилици да чује та питања смета властима, како сматрају поједини медијски професионалци и да ли власт диригује реакцију таблоида који воде кампању против независних медија?

Како је једно новинарско питање покренуло медијску машинерију власти? Легитимни упит да ли је председник Србије након што је објавио да му је син заражен коронавирусом тестиран, и да ли ће као и сви остали у изолацију, провладина телевизија Пинк видела је овако: "Медије са тајкунским предзнаком не занима борба против коронавируса, већ елиминација Вучића из политичког живота. И док јавност свакодневно чека да струка саопшти епидемиолошке податке, с друге стране, медије са тајкунским преџнаком не интересују ни животи људи, ни лекари, већ само то да председника Србије уклоне из политичког живота".

Синхронизовано, исте оцене изнео је Курир, који је пак отишао корак даље, оптужујући Н1 да користи коронавирус за нападе на Александра Вучића до мере која може да повећа број заражених у Србији. Уредник "Информера" дошао је на конференцију за медије кризног штаба, извињавајући се за, како каже, нападе појединих медија на струку.

"Нису у Србији медији само БИРН, ЦИНС, Крик, Н1 и остали хејтери. Мене је стид и срамота због њих јер они пишу о вама најгоре могуће ствари, јер они хоће да кажу како сте ви нечији послушници, јер хоће да кажу да сте ви саучесници у некаквој завери, да све што овде радите, радите из неких политичких разлога", рекао је члановима кризног штаба Драган Ј. Вучићевић, уредник Информера.

Чињеница је - ништа од тога ниједан од наведених медија никад није објавио. Зато медијски консултант Игор Авжнер у диригованом наступу таблоидних медија види нешто сасвим друго - тактику власти да преусмерава пажњу са важних тема.

"Мислим да је у питању класично спиновање и паљење много малих ватри да би се један велики пожар прикрио. То је још у време СФРЈ била позната тактика - измислити противника против кога ћеш да се бориш - замишљеног противника, да ли је спољни или унутрашњи није битно, битно је да ти са своје позиције њега можеш да победиш", каже Авжнер.

Аутор спина је, каже Авжнер, познат. Сам се офирао дан касније, одговарајући на питање Н1 коришћењем идентичног наратива који су првобитно пласирали таблоиди.

"Што богатији тајкун има неки медиј, то мање способности да саслушају саговорника. Што богатији тајкун, већа нервоза", рекао је Александар Вучић.

На директно питање да ли ће бити тестиран и да ли је својим доласком у Ниш потенцијално угрозио грађане, Вучић одговара реченицама готово идентичним онима прочитаним у програму Пинка.

"Само сте једно желели. Да ме склоните, а онда бисте ме представили као кукавицу, као неког ко не сме да се појави пред својим народом... И немојте да бринете за мене, јер знам да никад нисте ни бринули. И кажите људима да то није од бриге, већ од жеље да политички будем изолован, како би корона успела да победи", казао је председник Србије.

Председник је, ипак, каже Авжнер, далеко убедљивији у наступу од "претходнице".

"Очигледно је да је неко добро смислио сценарио, да га је добро синхронизовао и да постоји добра режија. Међутим, као и у сваком добром филму, да би се добар филм реализовао, потребно је да постоје и добри глумци. Мислим да је, на њихову жалост, избор глумаца јако лош, јер све што преносе је једноставно тако - да ти њима не можеш да верујеш", сматра Авжнер.

Чињеницу да су управо медији одабрани за скретање пажње, новинар Слободан Георгиев види у томе што у ванредном стању далеко већи број грађана прати конференције за медије, и јасно види разлику између наручених и питања у интересу јавности.

"И то наравно нервира власт, зато што је јавност сада видела да, када је кризна ситуација, ви не можете да се ослоните на те медијске отпатке, на ПР медије, јер вам они неће дати никакву праву информацију. Значи, они су вам непотребни. Шта ће вам новине ако вам Влада говори шта треба и ви сте већ чули Владу на телевизији. Зашто штампате новине, какве приче они доносе? Дакле, они су у проблему, нисмо ми у проблему. И онда због тога што су они у проблему сада праве ову хистерију покушавајући нас да оплету и да нас представе као непријатеље државе", оцењује Георгиев.

Крајњи циљ кампање могао би да се назире у тумачењу провладиног маркетиншког стручњака Небојше Крстића, који је на Пинку изјавио како не разуме због чега је на конференцијама за новинаре свим медијима допуштено да постављају питања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси