Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Што дужа криза, већа опасност по независне медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 04. 2020.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

Власт свесно оптужује професионалне медије како би скренула фокус са сопствених пропуста, сматрају саговорници Данаса

Што дужа криза, већа опасност по независне медије

Након привременог предаха, медијска сцена вратила се тамо где је била и пре увођења ванредног стања.

После недавног гостовања председнице Владе Србије Ане Брнабић у емисији „Ћирилица“ на телевизији Хепи, где је дошла да би „одговорила на нападе“, главни кривци за све лоше у земљи поново су постали медији који професионално извештавају. Иако Данасови саговорници који су у више наврата били мета ове кампање, кажу да у њој нема ничег ванредног, истичу да је још опасније хушкање грађана у ситуацији у којој се друштво бори против смртоносне заразе.

Премијеркино гостовање почело је тврдњом да, од како је уведено ванредно стање, нико из власти није имао времена да се бави политиком.

– То није радио председник Србије, нисам радила ја, ни Српска напредна странка. Просто нисмо имали времена последњих недеља. Али онда док се свакога дана будите са бројем умрлих претходне ноћи, паралелно читате вести такозваних независних медија, који са независношћу немају везе, већ су то тајкунски медији, казала је Брнабић уз опаску да ју је насловна страна листа Данас на којој се налазио интервју бившег председника Србије Бориса Тадића мотивисао да „пронађе време“ и одговори на нападе.

– Дајте једном се поносите својом земљом. Политика на страну, реците свака вам част што сте послушали струку. Ово како се ми боримо, то само злонамерна особа може да каже да није добро или да је Србија неспремна дочекала епидемију“, између осталог казала је Брнабић.

Милан Ћулибрк, главни уредник недељника НИН, који је често нападан, како од највиших представника власти, тако и њима блиских медија, каже да брине то поистовећивање државе и власти.

– Ја Србију веома волим. Усудићу се да кажем да је волим више од председника и премијерке. Управо зато се и трудим да грађане информишем објективно и правовремено, јер не желим да моја деца оду да живе у неку другу земљу. Власт, са друге стране, не мора да се воли, али би требало да се поштује. А не знам како поштовати и веровати власти која најчешће излази у јавност са контрадикторним, збуњујућим информацијама, за које се често касније испостави да нису тачне, каже Ћулибрк.

У данима након гостовања Ане Брнабић, приметно је било да уредници и новинари независних медија поново почињу да заузимају више места на насловним странама таблоида.

Тако је лист Курир, на насловној страни броја од четвртка објавио текст који руководиоцима телевизије Н1 упућује поруку „Да ли сте свесни да угрожавате животе људи“.

Директор програма телевизије Н1 Југослав Ћосић који је у фокусу већине напада на телевизију Н1 подсећа у изјави за Данас да је лист Курир, према званичном извештају Савета за штампу само у другој половини прошле године начинио 1.106 прекршаја кодекса у својим насловима, а да од тога 151 пут у текстовима о малолетницима.

Ћосић додаје да је анализа портала Раскрикавање доказала да је током 2019. године Курир објавио најмање 142 лажне вести.

– Тај Курир који је највећи произвођач лажних вести оптужује Н1 за лажне вести и да угрожава здравље грађана Србије. Управо Курир већ годинама угрожава ментално здравље грађана Србије. Да није опасно, било би комично. Опасно је јер се ради о новим лажима и бескрупулозној кампањи против Н1 са оптужбама које угрожавају безбедност наших новинара. Имајући у виду садржај тих лажи и клевета, можда им је то и циљ. Али Курир ће за ове лажи и клевете свакако одговарати на суду. И у Србији и у иностранству, каже Ћосић.

Да је кампања власти и њој наклоњених медија опаснија у условима ванредног стања, сматра и програмски директор Независног друштва новинара Војводине Динко Грухоњић.

– У ситуацији у којој је бес и страх људи на повишеном нивоу, појачана је и опасност од реакције нахушкане јавности. Људи ће, како криза буде одмицала, бити све беснији, а власт ће прстом да упире у независне медије. Они ће урадити све како не би били дежурни кривци за ситуацију у којој се налазимо и што дуже буде трајала криза изазвана корона вирусом, већа је и опасност по независне медије, наводи Грухоњић.

НУНС: Опасне тенденције

Независно удружење новинара Србије јуче је у саопштењу најоштрије осудило кампању коју таблоид Курир последњих дана води против појединих новинара и медија и упозорило јавност да је у питању оркестрирани обрачун провладиних гласила са професионалним новинарима и медијима који раде у јавном интересу. „Указујемо да ови напади Курира и других медија блиских владајућој партији долазе након истоветних напада државних функционера на независне новинаре и медије и покушаја увођења цензуре и сужавања слободе изражавања и информисања, и све нам говори о опасној тенденцији власти да се, злоупотребљавајући ванредно стање, обрачуна са новинарима и медијима и сузи слободе информисања“, наводе у НУНС-у.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси