Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РСФ: Заштитити медије и њихову јавну мисију током короне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 04. 2020.

Извор: Танјуг

РСФ: Заштитити медије и њихову јавну мисију током короне

Репортери без граница (РСФ) позивали су националне и европске институције да заштите медије док испуњавају своју јавну мисију у ризичним условим пандемије Ковида, када новинари постају колатералне жртве, суочени са нападима разних непријатеља слободе штампе - укључујући, и неке владе, које, како наводе, искорисћавају ситуацију да се обрачунају са својим критичарима.

Ова организација у саопштењу наводи случај хапшења Ана Лалић, новинарка портала Nova.rs, и одузимања њене опреме.

РСФ наводи да је Ана Лалић пуштена из притвора следећег јутра, те да је премијерка је повукла одлуку владе о томе да само кризни штаб може давати информације о коронавирус и извинила се, али подсећа да новинарка ипак може добити до пет година затвора и новчану казну, те да би и њени извори могли бити угрожени због одузимања њене опреме.

Овај случај РФЗ тумачи као пример "једног ширeг тренда на Балкану и на истоку Европске уније", где, тврде, државе репресивне законе за борбу против пандемије Ковид-19, користе како би сузбили слободу штампе.

Европска унија би требало да осигура да се мађарски вирус не прошири на цео Балкан и средњу Европу", каже Павол Салај, шеф канцеларије РСФ за Европску унију и Балкан, алудирајући на мађарски закон о ванредном стању током корона вируса предвиђа казне до пет година затвора због ширења лажних вести, док влада у пракси одлучује шта је истина.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси