Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ана Лалић: Моје писање потврђује све више заражених медицинара у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 04. 2020.

Аутор: Ивана Николетић Извор: Данас

Настављају се напади прорежимских медија на новинарку портала Nova.rs

Ана Лалић: Моје писање потврђује све више заражених медицинара у Србији

Осим што су се највиши представници власти последњих дана трудили да јавности објасне да је недавно хапшење новинарке новосадског портала Nova.rs Ане Лалић, због наводног ширења панике и изношења лажних тврдњи о стању у Клиничком центру Војводине оправдано, нападе због објављеног текста о томе да су запослени те здравствене установе данима радили без заштитне опреме, наставили су и прорежимски оријентисани медији.

У последњем наврату, оптужбе на рачун Лалић изнео је Курир, који у својој „анализи“ тврди да је новинарка прекршила кодекс неблаговременим извештавањем, јер је текст о затеченом стању у КЦВ објављен неколико дана касније, као и да прича не садржи одговоре управе центра, које новинарка није добила, иако их је тражила.

Ана Лалић није изненађена чињеницом да се медији наклоњени актуелном режиму баве „њеним случајем“, иако јој је, како каже за Данас, „несхватљиво да су једини који жале што и даље није у притвору – наводне колеге“.

– Прорежимски таблоиди се сада утркују у нападима, да се додворе власти, а сада у ванредном стању још се ванредније труде да то буде што брже и отвореније. Бесмислено ми је да неко толико брани уредбу која је притом свесно повучена од стране оних који су је донели. Не знам да ли ти медији раде по нечијем налогу или скупљају неке поене код Вучића, и да ли заиста искрено верују да је мени стварно место у затвору. Ипак, феномен је да се у последња три дана једино моје назови колеге брину што и даље нисам у притвору, наводи Лалић.

Она додаје да је беспредметно коментарисати наводе текста али ипак објашњава зашто је текст објављен неколико дана касније.

– У оптужбама на мој рачун наводи се да се мој текст односи на петак и суботу, а да је он објављен у среду поподне, те да нисам проверила шта се у међувремену десило. Само сам у једном случају навела дан, јер су у суботу медицинске сестре одбиле да уђу без заштитне опреме у корона центар, и то је потрајало док им опрема, која је све време била у магацину, није достављена. Сви други подаци су скупљани четири дана, да бих их било што више, што више извора, да бих имала времена да те изворе укрстим и проверим их на другим местима, да би били поузданији. То зна свако ко се бави овим послом, додаје Лалић.

Она подсећа да је Клинички центар Војводине само формално демантовао причу, без података и документације.

– Волела бих да сам демантована на тај начин, али нисам. У демантију није наведено ништа што би оборило веродостојност информација које сам добила, само тврдња да ја лажем и нисам у праву. Не знам на шта се то Курир позива, али би их замолила да то поделе са нама, можда имају неки други деманти, кољи је ваљда ексклузивно право за ту врсту медија а није за нас остале, каже наша саговорница.

Испоставило се, наводи Лалићева, да је оно на шта је скретала пажњу, да су магацини пуни опреме која се не даје запосленима, потврдио и сам председник Александар Вучић, као и покрајински секретар за здравство.

– Чињеница о којој сам писала је да здравствени радници у КЦВ данима нису имали заштитну опрему. Да ли је она била у магацину, у нечијем приватном стану или негде другде, нисам могла да утврдим нити сам утврђивала. Можда је Ројтерс снимио ту опрему, али ни то не демантује мој текст. Нажалост, то о чему сам писала потврђује огроман и све већи број заражених медицинских радника у установама широм Србије, закључује Лалићева и додаје да се ових дана „константно осећа као да живи у замени теза“.

Иако је Ани Лалић притвор укинут а она формалноправно пуштена да се брани са слободе, редовни судски поступак против ње је и даље траје.

У току је истражни поступак, којим треба да се утврди има ли елемената кривичног дела у њеном поступању, након чега тужилац треба да одлучи да ли ће одбацити случај или настави са суђењем.

Уколико се процес настави, Ани Лалић би као окривљеној, претила затворска казна од шест месеци до пет година. Следећи потез зависиће од одлуке тужиоца, а како Ана додаје, „изгледа и од одлуке Курира и других таблоида“.

Курир рекордер у кршењу новинарског кодекса

Курир је у непотписаном тексту означеном као „анализа“, навео да је КЦВ документовано демантовао писање Лалићеве, али није навео који су то документи, нити их је приложио. У наслову текста, „аналитичар“ је оценио и да је Ана Лалић „свесно лагала“ и „погазила кодекс да би унела страх међу људе“, а касније констатује „обманула јавност“ „с крајњим циљем да подигне панику и међу грађане унесе страх“. Иначе, Курир већ годинама држи врх листе у кршењу Кодекса новинара и објављивању лажних вести. Тај таблоид је за свега шест месеци прошле године, према званичним подацима Савета за штампу, само у насловима текстова чак 1.106 пута прекршио исти кодекс али и закон.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси