Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Убица словачког новинара Куцијака осуђен на 23 године затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 04. 2020.

Аутор: Бета, Инсајдер Извор: Инсајдер

Убица словачког новинара Куцијака осуђен на 23 године затвора

Суд у Словачкој осудио је данас бившег војника Мирослава Марчека на 23 године затвора због убиства истраживачког новинара Јана Куцијака и његове веренице.

Марчек је признао кривицу за убиство Куцијака и Мартине Кушнирове 21. фебруара 2018. године, које је довело до масовних демонстрација у Словачкој и до оставке тадашњег премијера Роберта Фица.

Пресуду чекају још три оптужена у том случају, међу којима је бизнисмен Маријан Кочнер, оптужен да је наручио убиства. Кочнер је власник више фирми за трговину некретнинама.

Њих тројица су негирала кривицу, а у случају осуђујуће пресуде прети им казна до 25 година затвора. Није познато када би пресуда могла да буде донета.

Још један, пети осумњичени склопио је договор с тужилаштвом у замену за мању, 15-годишњу затворску казну.

Према тврдњама тужилаца, Кочнер је претио Куцијаку због објављивања текста о његовим пословима и платио је Марчеку 70.000 евра да га убије.

Тужилац: Куцијак убијен због истраживачких прича о повезаности мафија и политике

Словачки специјални тужилац је у септембру 2018. године званично саопштио да су Куцијак и његова вереница Мартина Кушнирова убијени у професионално припремљеном и нарученом убиству, и то због истраживачких прича о повезаности мафија и политике које је Куцијак покренуо.

Последња велика Куцијакова недовршена тема, коју су приредиле и постхумно објавиле Куцијакове колеге, биле су повезаност италијанске мафије Ндрангета и калабријске породице Вадала активне у агробизнису на истоку Словачке са званичницима странке СМЕР.

Јан Куцијак је истраживао оптужбе о незаконитим исплатама фондова ЕУ путем пореске преваре у коју су били умешани словачки и италијански држављани повезани с организованом криминалном групом “Ндрангета”.

У овом незавршеном чланку, Куциак је навео да су бизнисмен из Словачке и припадници клана Ндрангета из Калабрије проневерили новац из европских фондова.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси