Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мобилизација медијско-политичке машинерије против Ане Лалић: Зашто је КЦВ крио податке када их је новинарка тражила?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 04. 2020.

Аутор: Зоран Стрика Извор: Цензоловка

Мобилизација медијско-политичке машинерије против Ане Лалић: Зашто је КЦВ крио податке када их је новинарка тражила?

У настојању да дискредитују новинарку Ану Лалић и наводе из њеног текста о стању у Клиничком центру Војводине, за све се одједном нашло времена, па и добре воље, да се први пут у просторије те болнице пусте камере. Истовремено, од таблоида смо доживели да ОНИ другима лепе етикету „лажна вест“, иако су их 2019. објавили готово 1.000 на насловним странама, да критикују „рекла-казала“ новинарство и, поврх свега, да апелују на одговорно извештавање!

Тек након што је пуштена на слободу после привођења због објављивања текста о Клиничком центру Војводине, новинарка портала Nova.rs Ана Лалић сусрела се са офанзивом прорежимских медија, које је, напрасно, понела потреба за – одбраном истине! Ана Лалић у разговору за Цензоловку каже да би била пресрећна да је све оно што се објављује након њеног текста, а како би доказали да није била у праву – тачно.

Било је одиста чудно посматрати у четвртак увече новинаре прорежимских таблоида, попут Информера и Српског телеграфа, како критикују „рекла-казала“ новинарство (!), тврдећи да је неко ко је објавио неистину прошао некажњено, а потом тражећи од председника Србије Александра Вучића да прокоментарише њихове закључке о једној теми, које су представили као питање.

Било је занимљиво и то што се дан након објављивања текста Ане Лалић „КЦ Војводине пред пуцањем: Без заштите за медицинске сестре“, у оним таблоидима који су оштро критиковали „лажну вест“ појавила табела која би ваљда требало да послужи као доказ да све потребне опреме има довољно и да су наводи новинаркиних извора нетачни. Креаторима таблоида није сметало то што на поменутом папиру са табелом није било никаквог печата КЦВ-а или пак потписа неког од надлежних којим би се потврђивала његова аутентичност – они су те податке са папира представили као ултимативни доказ.

Као још један доказ нетачног извештавања о КЦВ послужио је и снимак агенције Ројтерс, који је начињен дан након објављивања текста Ане Лалић. Како је дошло до тога да страна новинска агенција добије оно што до сада ниједан домаћи медији није – ексклузивно право да сними унутрашњост појединих одељења Клиничког центра Војводине на којима се лече заражени коронавирусом – још увек није познато.

Кад загусти, и камере се пуштају у болницу

Лалић у свом тексту наводи да је за изјаве својих извора затражила званичан коментар и од КЦВ-а и Покрајинског секретаријата за здравство. Уместо да јој одговоре на питања, сачекали су да текст буде објављен, а потом су издали деманти и у њему приде обзнанили да су „због узнемиравања јавности и рушења угледа КЦВ“ о свему обавестили тужилаштво.

Новинарка портала Nova.rs је исте вечери приведена у полицију, где јој је одређено задржавање. Пуштена је наредног јутра, изгледа пре него што су и они који су је затворили то очекивали, па је покренута најшира могућа медијско-политичка офанзива са циљем дискредитовања новинарке и њеног текста, као и доказивања да је стање у КЦВ далеко боље од навода анонимних лекара и медицинских сестара.

Чак и у тим напорима, здравствене власти у Војводини користиле су ресурсе само одређених – нимало случајно – провладиних медија. Ођедном се нашло времена да се праве пописи стања залиха и да се то шаље одабраним медијима, па и за држање конференције за новинаре, па и добре воље да се први пут од почетка кризе пусти камера у одаје где се води борба против смртоносне заразе.

Ако је стање заиста већ неко време такво, а не од четвртка, поставља се питање због чега надлежни такве информације нису желели да и раније поделе са новинарком Аном Лалић.

У напрасном освешћивању појмова „одговорност“ и „етичност“, чему до сада нипошто нису били склони, Информер, Ало и Курир су у очају кренули да указују на то да је новинарка пуштена из притвора иако је „доказано ширила лажне вести“, или пак како је „лагала, а одмах пуштена“, да би пословично одговорни Курир на све то додао и епитет „неодговорна“.

Занимљиво је да су та три медија, уз Српски телеграф, најчешће кршила Кодекс новинара у другој половини 2019, што је забележио Савет за штампу, као и да су имали близу 1.000 лажних вести на својим насловним странама.

Опрема је све време била „тамо негде“

Ана Лалић сматра похвалним то што уредник Информера Драган Ј. Вучићевић говори да она пише лажи, јер то значи да је написала апсолутну истину, „зато што тај човек показује све што не треба да се ради и показује како се не пише истина“.

За Цензоловку коментарише и парадоксалну ситуацију у којој се она окривљује за лажно извештавање на основу анонимних извора, док прорежимски медији користе управо анонимни извор како би дискредитовали њу и оповргли истинитост њеног текста.

„Стварно ми није важно шта се прича, већ ко прича. У питању је офанзива појединаца на мене, а не колега, јер их тако не могу назвати. То што причају или пишу Драган Ј. Вучићевић, неко из Српског телеграф или Курир кроз непотписани текст, стварно ме не дотиче, то није сфера мог интересовања. То што они користе табелу на којој су наводни подаци, а нема извора одакле им то, показује нам да они једини имају ексклузивитет на анонимне изворе. Желим да им поручим само да се лажне вести никада не смеју пласирати, а не само током ванредног стања, јер је то недопустиво уколико сте професионалци“, поручује Ана Лалић. 

Она указује и на то да је занимљиво што сада одједном држава кроз Ројтерсов снимак и објављивањем табела доказује како има и заштитних маски и одела, те додаје да су новинари „недељама апеловали на надлежне да дају прецизне податке“.

„И онда су нас грдили на конференцијама за медије како нико нема времена да нама броји све то, да смо размажени, а сада је ођедном пронађено време да се све преброји за 12 сати, колико сам била у притвору. Ја сам пресрећна уколико је све то тачно. Мени је јако жао да је овде ‘неко’ против ‘некога’, јер стварно мислим да смо у овој ситуацији, када имамо пандемију коронавируса, сви на истој страни. Нити је мој текст био усмерен против некога, нити мислим да неко треба да своја обраћања и доказе које сада има усмерава против мене“, објашњава новинарка портала nova.rs.

Како каже, текст је објављен у среду, али су информације почеле да јој пристижу од претходног петка увече. Редакција је одлучила да у среду објави текст, иако су донекле били свесни ризика. Ана Лалић и даље остаје при томе да је текст у моменту објављивања био тачан.

„Пресрећна сам уколико се у четвртак све променило и уколико се испоставило да је мој текст био непотребан. Мој текст је био непотребан можда у четвртак, али у среду, када је објављен, и те како је био потребан. То се доказује и повлачењем владиног закључка, али и тиме што видимо слику да је ситуација у КЦВ данас бајна. Поновићу још једну ствар, коју нисам објавила у тексту, али је сада понављам како људи не би мислили да су били увучени у неку заверу или нечији рат, а то је да ми никада нисмо оспоравали да Србија има негде неку опрему. Опрема је вероватно постојала и у тренутку када је објављен текст, као што је, у крајњем случају, потврђено у неком од обраћања, али је она све време била у магацину КЦВ, који је дистрибутивни центар за целу Војводину. То што су се они лоше организовали, лоше проценили колико ће опреме да дају својим запосленицима који су на директном удару и у свакодневном односу са зараженим пацијентима, то само говори у прилог томе да је неко ту кућу лоше водио“, сматра Ана Лалић.

Она додаје и да је након њеног привођења дошло до укидања Закључка Владе Србије о званичним изворима информација, те до подизања гласа јавности, реакције медијских удружења, колега, као и отварања клиничких установа за медије, и истиче да је за све то вредело провести ноћ у притвору.

Као доказ нетачног извештавања о КЦВ послужио је и снимак агенције Ројтерс, начињен дан након објављивања текста Ане Лалић

Шта ће све из телефона завршити у таблоидима

Објављивање нечијих личних података због дискредитовања критичара власти није страно овдашњим таблоидима. Претходних година су објављиване и информације из здравствених картона. Управо у овом смеру иде једна од бојазни Ане Лалић, а то је да би информације о њеним изворима могле да процуре у таблоиде, чиме би они били изложени таблоидном линчу.

Како објашњава за Цензоловку, одузети су јој службени и приватни телефон, и током три-четири сата полицијски инспектори су њима, како она описује – „баратали“. Са изворима је контактирала путем апликација за дописивање, а њен је страх да би информације из њеног телефона могле да буду злоупотребљене, што се и потврдило на конференцији за медије на којој су говорили покрајински премијер Игор Мировић и секретар за здравство Зоран Гојковић.

„Секретар Гојковић је окарактерисао моје изворе, који би требало да су њему и јавности непознати, као ’неке људе који су незадовољни својим статусом и привилегијама које су некада имали’. Мени је то доказ да не само да је неко читао те преписке већ да су оне скинуте са телефона и очигледно су завршиле у рукама покрајинског секретара за здравство, а верујем да су отишле и даље. То ме ужасава, али ме теши то што моји извори ниједног тренутка нису повукли своје изјаве и што, без обзира на то што су изложени ризику, поручују да је то мање важно, да је битније то што је прича објављена. Оно што ми улива наду јесте то да се појавило довољно реакција у вези са читавом причом, не само из Србије већ и из иностранства, укључиле су се институције, и теши ми то што читава прича неће моћи да се злоупотреби у толикој мери да ти људи буду отпуштени са посла или да буду медијски линчовани, јер то неће проћи незапажено“, закључује Ана Лалић.

Против Ане Лалић ће се наставити редован поступак по оптужном предлогу за кривично дело изазивања панике и нереда, за шта јој прети казна затвора до пет година, о чему више можете да прочитате ОВДЕ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси