Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Брат Ћурувије пре 20 година сумњао да ће се пронаћи налогодавац убиства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 04. 2020.

Аутор: Милош Ђошић Извор: Данас

Архива Данаса: Издања од 30. марта до 5. априла 2000. године

Брат Ћурувије пре 20 година сумњао да ће се пронаћи налогодавац убиства

Лист Данас је пре 20 година пренео разговор са братом убијеног новинара Славка Ћурувије, Јово Ћурувије, који је, након што истрага годину дана од злочина није дала резултате, Окружном јавном тужилаштву тада поднео предлог за спровођење истражних радњи.

„Годину дана сам чекао желећи да пружим прилику професионалцима у полицији и судству да поштено обаве свој посао. Испоставило се, нажалост, да нема резултата“, рекао је Јово Ћурувија.

Он је у свом предлогу Тужилаштву, између осталог, навео да је потребно саслушање новинара Милована Бркића, Мирослава Марковића, тадашњег министра Слободана Черовића, сведока Бранке Прпе и Драгана Гачића.

„И сада сумњам у могућност да се пронађу извршилац и инспиратор, али желим да се утврде чињенице за време када ће правда важити за све пођеднако. И даље, ипак, верујем да ће се пробудити савест бар у једном човеку који професионално обавља посао и да ће проговорити“, изјавио је за Данас Ћурувија.

Бранка Прпа је објаснила да су је инспектори саслушали једном, дан након убиства.

„Тада су ме инспектори испитивали о детаљима убиства и могућим мотивима. Покушали су да злочин доведу у контекст мафијашких обрачуна, а када сам то резолутно одбила, један од њих је рекао да ‘Криминалци не убијају на Ускрс’, навела је Прпа.

Адвокат Градимир Налић из Југословенског комитета правника за људска права подсетио је тада да по Закону о кривичном поступку оштећени има право да предложи Тужилаштву истражну радњу. Тужилаштву је то рутински посао, објаснио је Налић, док је потреба за правдом оштећеног већа.

„У предмету нема трагова, да се после основних радњи спроведених од стране органа унутрашњих послова и изласка тужиоца и истражног судије на лице места, поступало у било ком правцу да би се починиоци пронашли“, рекао је Налић и додао да су незванично дошли до података да су истражне рање ипак вршене, људи саслушавани, али о томе нема трагова у документима која им је Тужилаштво доставило.

„Карактеристично је да у убиствима која носе професионалне потписе иницијатива за расветљавање остаје на родбини и пријатељима који траже стручну помоћ адвоката“, оценио је адвокат Никола Баровић.

После четворогодишњег суђења и 20 година од убиства Славка Ћурувије, трочлано судско веће је у петак 5. априла саопштило првостепену пресуду.

У образложењу првостепене пресуде стоји да су бивши начелник Ресора државне безбедности Радомир Марковић, као и  бивши шеф београдског РДБ-а Милан Радоњић осуђени на по 30 година затвора, а Мирослав Курак и Ратко Ромић на по 20 година.

Апелациони суд је у октобру прошле године примио жалбе окривљених на првостепену пресуду за убиство новинара и власника Дневног телеграфа, Славка Ћурувије.

„Ја никада нећу бити задовољна зато што мислим да људи који су смислили у својим главама да он треба да буде убијен очигледно неће изаћи пред суд и неће бити кажњени за то и то је нешто што ћу носити изгледа до краја живота“, рекла је ћерка Славка Ћурувије, Јелена Ћурувија за Истиномер.

Адвокат породице Ћурувија Слободан Ружић је навео за РТВ да је „само Милошевић могао да нареди служби државне безбедности убиство, а да је цивилни део службе одрађивао логистику убиства“.

Ружић сматра да је ово заправо било суђење Ресору државне безбедности, „али оном који је вршио злочине“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси