Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво да објасни задржавање Ане Лалић и обустави сваки поступак који евентуално и даље води против ње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2020.

Извор: Славко Ћурувија фондација

Тужилаштво да објасни задржавање Ане Лалић и обустави сваки поступак који евентуално и даље води против ње

Славко Ћурувија фондација поздравља пуштање новинарке портала nova.rs, Ане Лалић из на слободу.

Па ипак, сматрамо да њено привођење – и то због објављивања текста, што никако не сме да да се догоди у нормалном демократском друштву – представља недопустиву демонстрацију силе над новинарима.

Ванредно стање не сме да буде изговор за обрачун са новинарима и застрашивање медија. Како су се такви обрачуни завршили током ванредног стања 1999. године – знамо.

Захтевамо од Тужилаштва и полиције да јавности објасне по ком основу су одредили меру задржавања Ани Лалић, за које је дело терете и да ли се против ње и даље води поступак. Уколико се такав поступак води, захтевамо да он одмах буде обустављен.

Информисање грађана у интересу јавности о свим битним питањима је императив у свакој уређеној земљи, а нарочито у условима ванредног стања и борбе против пандемије. Хапшење новинара који јавности представљају чињенице о тој борби угрожава не само основна права гарантована Уставом Србије и међународним конвенцијама, већ потенцијално угрожава и саме животе грађана.

Подсећамо и да оправдани интерес јавности да зна постоји увек када се ради о информацијама које се односе на угрожавање, односно заштиту здравља становништва и животне средине. Запрепашћени смо чињеницом да се, уместо да све своје капацитете усмери на здравствени систем, држава обрушава на оне који свој посао обављају у интересу јавности.

Позивамо Владу Србије да прекине са злоупотребом правосуђа и обезбеди несметан рад свих новинара на територији Републике Србије. Ниједан новинар у Србији више не сме да буде привођен и кривично гоњен због свог професионалног рада.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси