Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  UM о случају Лалић: Обавестићемо све европске званичнике и медијске организације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2020.

Извор: Н1

UM о случају Лалић: Обавестићемо све европске званичнике и медијске организације

Компанија United Media Sarl из Луксембурга, у чијем саставу послује портал Nova.rs, упозорава да је привођење новинара, као што је случај са Аном Лалић, потпуно неприхватљиво и да се ванредно стање не сме користити као изговор за цензуру и обрачун са медијима. Управо зато ћемо о овом случају обавестити све европске званичнике и медијске организације широм света, поручила је United Media.

"Новинарка Ана Лалић, која је пример професионалног и храброг новинара који тежи да грађане истинито информише провела је ноћ у полицијском притвору само зато што је објавила истину да здравствени радници у Клиничком центру Војводине немају основна средства заштите у борби против коронавируса", саопштено је.

Додаје се да се ванредно стање које је због пандемије коронавируса уведено у Србији не сме користити за обрачун са новинарима који раде свој посао на најпрофесионалнији могући начин.

"Више него извесно је да је Влада Србије доношењем спорог закључка о информисању желела да уведе потпуну цензуру, да контролише информације, да постави основ за обрачун са „непослушним“ новинарима који неће да пристану на њихове услове извештавања, за обрачун са новинарима који нису пуки преносиоци изјава челника власти већ свој посао схватају озбиљно и труде се да грађане истинито информишу. Колико властима у Србији не одговара истина, показали су врло брзо након усвајања спорног закључка привођењем новинара у сред ноћи и смештањем у притвор. Да ли је то огледало модерне, демократске земље која тежи да постане чланица ЕУ?", пише у саопштењу.

United Media наводи да је Ани Лалић полиција закуцала на врата у сред ноћи, да су јој претресли стан и одвели је у притвор.

"Нису је саслушали већ су јој као најгорем криминалцу одредили притвор до 48 сати само зато што се усудила да грађанима Србије открије истину да медицинске сестре и лекари у Клиничком центру Војводине немају маске, рукавице и заштитна одела а морају да лече оболеле од коронавируса. А то није у складу са 'државним ставом' и уверавањима власти да су здравствени радници збринути и да су им та основна средства доступна како се сами не би заразили", наводи се.

Новинарка портала Nova.rs приведена је због наводног ширења панике.

"Да ли је ширење панике када Кризни штаб за борбу против пандемије увече шаље поруке грађанима Србије да је ситуација драматична и да се Србија приближава сценарију из Италије и Шпаније који подразумева 800 мртвих дневно? Кризни штаб каже: Како истина може бити ширење панике? Исто то и ми сада питамо!", наводи United Media.

Уместо што Клинички центар Војводине пријављује новинаре полицији због текстова и "изражава огорчење" због чињеница изнетих у њима, можда би требало да обавести грађане и покаже им у каквим условима раде запослени, навела је United Media.

"Верујемо да ово није изоловани случај, да у Србији постоји још много пожртвованих здравствених радника који не смеју да открију у каквим условима раде и како свакодневно ризикују животе зато што систем не функционише. А грађани о томе не знају ништа, јер им Кризни штаб то није рекао", саопштено је.

United Media поручује да "слободу медија не можете суспендовати".

"Грађани Србије имају право на истину, посебно у изазовном и тешком времену пандемије, и медији који послују у оквиру компаније United Media ће им ту истину саопштавати сваког дана, свидело се то држави или не", наводи се у саопштењу United Media.

У оквиру United Media послује и ТВ Н1.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси