Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Влада не сме да ограничава новинарска истраживања, као ни друштвени дијалог о пандемији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 04. 2020.

Извор: Славко Ћурувија фондација

Влада не сме да ограничава новинарска истраживања, као ни друштвени дијалог о пандемији

Славко Ћурувија фондација захтева од Владе Србије да омогући благовремено информисање свих грађанки и грађана у локалним срединама у Србији о питањима везаним за ситуацију са пандемијом новог коронавируса у својим заједницама, као и о мерама које локалне самоуправе предузимају у заштити становништва.

Својим закључцима Влада не би смела ни да ограничава новинарска истраживања, као ни друштвени дијалог о пандемији, њеним последицама и ставовима о управљању тренутном кризом.

Закључак Владе Србије којим се као једини извор информација о пандемији одређује Кризни штаб, практично укида медијско извештавање, а медијима додељује улогу разгласа искључиво оних информација и ставова које Влада сама жели да пружи грађанима. Доследна примена Закључка онемогућава новинаре да проверавају истинитост и релевантност информација које саопштава Кризни штаб. Истовремено, Влада суспендује Устав Србије и међународне конвенције које су гаранти људских права, па и права на слободу информисања.

Сматрамо да су Закључком Владе посебно угрожени грађани у 174 општина и градова у Србији, чији су новинари и до сада имали проблема у долажењу до информација о стању и мерама борбе против пандемије у локалним срединама. Централизовањем информисања у свим локалним заједницама Влада додатно угрожава не само благовремено и тачно информисање о локално значајним проблемима већ потенцијално додатно оптерећује Кризни штаб, који, поред основног посла спровођења мера против пандемије, практично читав рад треба да усмери на одговарање на питања више стотина медија из читаве Србије.

Подсећамо Владу да је управо недостатак правовремених и проверених информација најплодније тло за бујање лажних вести и дезинформација. Влада не би смела да заборави ни да су у демократском друштву и она сама и Кризни штаб предмет контроле јавности. У супротном, постављамо питање каква би данас била ситуација са пандемијом да су званични ставови били једини извор информација у време када је ковид 19 био најсмешнији вирус на свету и када је грађанима саветовано да иду у шопинг у Милано.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси