Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  “Дозволе нису ништа ново, али ново је то што их нико не добија…”: Оља Бећковић о патријарховој забрани јавних наступа свештенику Вукашину Милићевићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 04. 2020.

Аутор: Бета, Недељник Извор: Nedeljnik.rs

“Дозволе нису ништа ново, али ново је то што их нико не добија…”: Оља Бећковић о патријарховој забрани јавних наступа свештенику Вукашину Милићевићу

Ауторка емисије “Утисак недеље” Оља Бећковић изјавила је да је запањена одлуком патријарха СПЦ Иринеја да забрани све јавне наступе свештенику Вукашину Милићевићу, који је и професор Богословског факултета, само неколико дана после његовог гостовања у тој емисији.

“Сви знамо да је увек постојала обавеза да владике и свештеници траже неку врсту дозволе за појављивање у медијима. У време патријарха Павла сви су добијали то одобрење. Код мене су гостовали и владике и професори Православног богословског факултета. Те дозволе нису ништа ново, али оно што је ново последњих година је то што нико ко је тражио ту дозволу није је добио”, рекла је Бећковић за Данас.

Она је додала да се некако поклопило да од када чланови Српске напредне странке и Владе Србије немају дозволу да буду гости Утиска недеље, у емисију не могу да дођу ни црквена лица.

Претходно се у јавности појавио допис који је оцу Вукашину послао патријарх Иринеј – који му је као митрополит београдско-карловачки и “надлежни” владика – у ком се оцењује да он на своју руку и без одобрења и благослова наступа у јавности, односно у штампаним и електронским медијима, као и на друштвеним мрежама, при чему износи ставове супртоне ставовима Светог Архојерејског Синода и патријарха.

Патријарх је у том допису навео да се отац Вукашин не либи да критикује званичне ставове цркве и да “своја умовања и мудровања ставља изнад саборног ума Цркве”.

Због наводног непоштовања одлука Светог Архијерејског Синода, током његових јавних наступа донета је таква одлука, а његов статус стављен је под надлежност Црквеног суда Архиепископије београдско-карловачке.

Милићевић је потврдио Недељнику да је таква одлука заиста донета и кратко је поручио да ће поштовати одлуку патријарха.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси