Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: Закључак Владе Србије је покушај увођења цензуре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 04. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

НДНВ: Закључак Владе Србије је покушај увођења цензуре

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) затражило је данас од Владе Србије да хитно разјасни конфузију коју је унела у јавност доношењем Закључка којим се наводно регулише борба против дезинформација у време пандемије корона вируса, а за који медијска заједница и јавност Србије отворено сумњају да је покушај цензуре.

„У правном систему Србије већ постоје мере којима се може ограничити слобода изражавања зарад спречавања ширења лажних вести и дезинформација. Очекивано би било да надлежни државни органи, примене та решења, а не да Влада доноси посебан Закључак“, наведено је у саопштењу НДНВ.

Подсетили су да је Влада Србије усвојила 28. марта закључак о информисању у време пандемије новог корона вируса, којим се обавештавање јавности централизује, а свима који објаве информације које се односе на лечење ове болести, а које су саопштила „неовлашћена лица“ прети санкцијама које важе за период ванредног стања.

Закључак није објављен на веб-сајту Владе, нити је до данас ико званично саопштио да је усвојен.

НДНВ чуди чињеница да је Влада тим Закључком, за обавештавање јавности о стању и последицама пандемије овластила искључиво Кризни штаб за сузбијање заразне болести Ковид-19.

„Да ли медији могу да објављују истините информације, до којих су дошли истраживачким радом, а које нису саопштене од стране Кризног штаба? Или ће се – апсурдно – све информације до којих медији дође из других извора а не од Кризног штаба сматрати нетачним и непровереним“, пише у саопштењу.

НДНВ је запитао и на основу чега је уведена претпоставка да су тачне само оне информације које долазе од Кризног штаба, док информације из других извора нису тачне или су непроверене, без обзира да ли одговарају чињеницама или не.

„Да конфузија буде већа, Влада наводи и да за преношење обавештења датих од стране неовлашћених особа, постоји могућност примене прописа који се односе на одговорност и правне последице за ширење дезинформација у периоду ванредног стања. Ако постоји само могућност, да ли то значи да ће надлежни органи моћи арбитрарно да одлучују када ће примењивати прописе“, наводи се у саопштењу.

НДНВ је упозорио да се на тај начин отвара могућност да новинари могу да одговарају због кривичног дела Изазивање панике и нереда, само због тога што информација, иако је истинита и одговара чињеницама, није добијена од Кризног штаба.

„На овај начин Кризни штаб би могао постати орган који би имао могућност да филтрира информације које ће долазити до грађана који би остали ускраћени за примање тачних, свеобухватних и правовремених информација, путем медија“, пише у саопштењу и додаје се да централизовано информисање није информисање, већ цензура.

Уз констатацију да се овом уредбом контрола власти апсолутно онемогућава, НДНВ је оценио недопустивим да било која власт преузме монопол на истину, јер је узурпирање истине изузетно опасно, те власт чини недодирљивом, а грађане лишава свих права.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси