Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Због Утиска недеље пред црквеним судом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 04. 2020.

Аутор: Јелена Тасић Извор: Данас

Патријарх Иринеј казнио свештеника Вукашина Милићевића због појављивања у медијима без дозволе

Због Утиска недеље пред црквеним судом

Патријарх српски Иринеј, као надлежни архијереј Архиепископије београдско-карловачке, казнио је свештеника Вукашина Милићевића, доцента Православног богословског факултета Универзитета у Београду, зато што се без његовог благослова и дозволе појавио у медијима.

Јереј Милићевић је у недељу 29. марта учествовао у емисији „Утисак недеље“, а патријарх му је, како Данас незванично сазнаје, следећег дана  изрекао забрану јавног наступа усмено, писано и у електронском облику, ставио га под забрану чинодејствовања и у надлежност Црквеног суда Архиепископије београдско-карловачке.

Свештеник Милићевић кажњен је, како наводе црквени извори Данаса, зато што је без потребног патријарховог одобрења наступао у медијима и на друштвеним мрежама на којима је износио ставове супротне ставовима Светог архијерејског синода и поглавара СПЦ.

На терет му се ставља: непоштовање надређеног архијереја, непризнавање Устава и одлука Сабора СПЦ, као и критиковање званичних ставова Цркве, уз непризнавање ауторитета Светог писма, црквеног предања и светих отаца.

Патријарх Иринеј је 2017. увео правило да ниједан свештеник Архиепископије не може без његовог одобрења и благослова да се појављује у медијима и средствима јавног информисања, о чему је тада обавестио клирике и управу ПБФ.

Свештеник Милићевић није желео да крши патријархова правила коментаришући патријархову најновију казну.

Како Данас незванично сазнаје, Вукашин Милићевић већ се пред надлежним црквеним властима изјашњавао о свом претходном учешћу у „Утиску недеље“ 29. октобра 2019, али није добио никакав одговор.

Он је јавности познат као поборник отворености Цркве према јавности, као и један од потписника у СПЦ спорног Апела групе професора ПБФ о останку Дарвинове теорије еволуције у световним државним школским програмима.

Ауторка „Утиска недеље“ Оља Бећковић изјавила је за Данас да је „запањена патријарховом одлуком, иако јој је жао да то каже у време Великог поста“.

– Сви знамо да је увек постојала обавеза да владике и свештеници траже неку врсту дозволе за појављивање у медијима. У време патријарха Павла сви су добијали то одобрење. Код мене у овој емисији гостовали су и владике и професори Православног богословског факултета. Те дозволе нису ништа ново, али оно што је ново последњих година јесте то што нико ко је тражио ту дозволу није је добио. Некако се поклопило да од кад чланови СНС и Владе Србије немају дозволу да буду гости „Утиска недеље“, у емисију не могу да дођу ни црквена лица. Не знам да ли то има неке везе – каже Оља Бећковић.

У Ваљеву данас сахрана владике Милутина

– Епископ ваљевски Милутин (Кнежевић), који је у ноћи између недеље и понедељка подлегао компликацијама изазваним вирусом корона требало би данас да буде сахрањен у Ваљеву. Опело у саборном ваљевском храму Васкрсења Господњег служиће један од архијереја СПЦ, ког буде одредио патријарх српски Иринеј, незванично сазнаје Данас у седишту СПЦ. Ваљево се, у складу са прописаним мерама заштите од короне, јуче опраштало од свог владике. Поводом упокојења владике Милутина, његов „наследник“ на трону Епархије аустралијско-новозеландске Силуан (Мракић) огласио се поруком да је „владика Милутин учио све путу Богочовека, који је и сам живео и проповедао“, а да „сви који су га познавали осећају бол у срцу зато што су изгубили велико светило Цркве Христове“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси