Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Док се други боре против вируса, у Србији се на Фејсбуку прогањају непоћудни новинари
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 03. 2020.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Док се други боре против вируса, у Србији се на Фејсбуку прогањају непоћудни новинари

Теоретски је могуће да неко то ради из забаве или из личне мржње или фрустрације, али је ипак мало вероватно. Отуда мислим да је реч о некој врсти поруке коју шаље неки центар моћи, каже Драган Јањић, уредник агенције Бета, који се поново нашао на удару фантомске ФБ странице – овај пут COVID 19 Serbia (!) која га је означила као „новинара који злонамерно и неистинито извештава“ и која нема ниједну објаву која се директно тиче пандемије коронавируса.

Можда је предизборна кампања замрзнута, али зато кампање против неистомишљеника, чак ни у оваквим кризним временима, не мирују.

Штавише, једна Фејсбук страница је болест коју изазива коронавирус, против које се бори читав свет, чак искористила за свој назив. Међутим, уместо савета лекара, адреса апотека у којима се могу купити заштитне маске и рукавице, и, не дај боже, других корисних информација од значаја за грађане у време угрожености јавног здравља, непозната особа (или особе) која стоји иза странице COVID 19 Сербиа одлучила се – за таргетирање новинара.

Први који се, с именом и презименом, нашао на мети оних који би, ваљда, да помогну тамо где вирус којим случајем омане, јесте главни и одговорни уредник агенције Бета Драган Јањић.

Претње COVID 19 Serbia новинарима

„Сваког дана објавићемо слику новинара који злонамерно и неистинито извештава грађане Србије. Данас: Драган Јањић, уредник Бете“, наводи се у посту који је јуче објављен, а који, уколико неко случајно има проблем с идентитетом прозваног, прати Јањићева фотографија.

У једном тренутку, администратор странице је у коментарима испод поста оставио скриншот Јањићевог твита у којем Јањић критикује реакцију државе према држављанима Србије који су се, у тренутку ескалације пандемије коронавируса, задесили којекуде по свету.

„Кад треба ударити по овима што су отишли на скијање, кажу да се за корону зна већ три месеца. Кад питаш зашто није било мера раније, кажу да се није знало довољно“, гласио је, изгледа, спорни твит главног и одговорног уредника Бете.

Уз отворено згражавање што се назив болести од које умиру и грађани Србије користи за кампању против „неподобних“, међу корисницима Фејсбука доста је оних који су приметили да у спорној тврдњи нема ничег неистинитог. Наравно, и оних који осуђују Јањића.

Иначе, ФБ страница COVID 19 Serbia креирана је 12. марта и на њој су досад објављена само два поста. Први је објављен 25. марта и, гле, такође нема везе с актуелном заразом – зашто би кад се корисници Фејсбука, јер немају пречих брига, могу лепо нахушкати на обрачун с тзв. другосрбијанцима.

„Свакој другосрбијанској протуви слободно поставите питање: ти си још жив?“, пише у посту који је, као и онај о Драгану Јањићу, спонзорисан, односно Фејсбуку је плаћен одређени износ како би објаву могао да види што већи број корисника те друштвене мреже.

Међу онима којима ваља упутити дотично питање налазе се добро позната имена тзв. друге Србије, као и представници опозиције, али и власти.

Захваљујући плаћеном оглашавању, на пост о Јањићу реаговало је више од 4.000 корисника Фејсбука, од којих је близу 800 оставило свој коментар. До сада је ту страницу лајковало нешто више од 300 корисника те друштвене мреже.

Јањић: Бесмислено пријављивати, држава не штити грађане

Јањићу ово није први пут да је на мети кампања које воде ФБ странице чији креатори углавном остају непознати. Пре овога, на њега се, као и на још неке појединце, прошле године острвила страница Србија наша земља.

Најпре му је са те странице прећено смрћу, а потом је, два месеца касније, освануо пост да су против њега поднели кривичну пријаву због „рушења уставног поретка“ јер је „давао медијску подршку покушају државног удара и рушења уставног поретка Републике Србије“ и да је „био координатор између Данаса, Н1, Времена и других медија као главни и одговорни уредник Бете“.

Јањић за Цензоловку каже да против Н. Н. креатора ФБ странице COVID 19 Сербиа нема намеру да подноси пријаву јер верује да ће се све завршити као и у случају пријава које је раније поднео, када је, како наводи, полиција обавила свој део посла, али тужилаштво није могло да нађе основ за покретање поступка.

„Верујем да је и сада прича покренута из ’исте кухиње’, али немам намеру да поново подносим пријаву јер верујем да би се све завршило као и претходни случај“, навео је Јањић.

„Са жаљењем морам да констатујем да органи јавне власти и друштво у целини немају капацитете, а можда ни инструменте, да спрече овакав начин малтретирања људи. Држава би требало да буде у стању да штити своје грађане, а право да не будете излагани систематском прогону је једно од права која је нужно осигурати“, додаје главни и одговорни уредник агенције Бета.

Он верује да је теоретски веома мало могуће да је објаву креирао неко из забаве, личне мржње или фрустрације, већ да иза свега стоји неки центар моћи.

„Будући да је овде реч о експлицитном нападу на новинара, уз помињање медија у којем ради, јасно је да се цела прича може тумачити и као покушај ’дисциплиновања’ уредника и притисак на медије. Теоретски је могуће да неко то ради из забаве или из личне мржње или фрустрације, али је ипак мало вероватно. Отуда мислим да је реч о некој врсти поруке коју шаље неки центар моћи, што целу ствар чини потенцијално опаснијом по јавни интерес“, сматра Драган Јањић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси