Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ екипа завршила у притвору, НУНС тврди - злоупотреба ванредног стања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 03. 2020.

Аутор: Емина Ковачевић Извор: Н1

ТВ екипа завршила у притвору, НУНС тврди - злоупотреба ванредног стања

Новинар и сниматељ зрењанинске КТВ браниће се са слободе од оптужби да су прекршили здравствене прописе за време епидемије. Наиме, екипа те регионалне телевизије приведена је пошто је у зрањанинској градској кући покушала да добије одговоре градских челника о томе како је могуће да позивају на јавно надметање за закуп државног земљишта у време епидемије и забране јавног окупљања.

Данијел Радић није ни слутио да ће снимање приче о јавном надметању за закуп државног земљишта завршити у притвору. А управо то се догодило.

"Ми смо снимали пољопривреднике тог дана и одмах након тога смо отишли у градску кућу да видимо, због објективности, да ли можемо да добијемо изјаву неког од надлежних људи. Међутим, после пар минута је дотрчало обезбеђење. Обезбеђење је ушло у кабинет, и одмах после пар минута је изашло и рекло да морамо да напустимо објекат. Питао сам из којих разлога, он је рекао не нико неће да да изјаву, морате да се дезинфикујете, нисте се дезинфиковали. Ја кажем - у реду покажите нам која је то одлука, извршићемо дезинфекцију, носимо и маску и рукавице и предочио сам да друга лица у општини се крећу без заштитних маски и без рукавица", објашњава Радић.

Маске и рукавице нису помогле екипи КТВ-а. Удаљени су из градске куће, да би се прича наставила у кући Данијела Радића, новинара и одборника Српске радикалне странке у покрајинској скупштини.

"Петнаестак полицајаца у цивилу је опколило моју кућу са безобразним приступом. Захтевали су да одмах пођем са њима", истиче он.

Радић и његов колега сниматељ завршили су у 48-часовном притвору. Основни јавни тужилац Младен Вујин навео је да постоји сумња да су извршили кривично дело непоступање по здравственим прописима за време епидемије.

Адвоката и опозиционар Владимир Гајић ситуацију види другачије.

"Сасвим је очигледно да се ради о покушају злоупотребе они су вршили свој посао камерман и новинар су имали код себе и на себи све заштитне мере које су неопходне у оваквој ситуацији", оцењује Гајић.

Да су оптужбе за непоступање по здравственим правилима бесмислене верују и у НУНС-у. Зато позивају тужилаштво да повуче кривичну пријаву против екипе КТВ-а.

"Јако је опасно када неко, а видимо протеклих дана то јасно, умисли да у ванредном стању не постоје права грађана и да не постоји слобода медија и ја мислим да је крајње време да се зауставе и да се сви заједно трудимо да победимо вирус а да се ванредно стање никако не злоупотребљава на овакав начин", напомиње Жељко Бодрожић, председник НУНС-а.

Он верује да је ванредно стање злоупотребљено за обрачун са телевизојом која је трн у оку зрењанинској власти због извештавања о фабрици воде у том граду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси