Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарска удружења: Медији да не објављују податке из здравствених картона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 03. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Новинарска удружења: Медији да не објављују податке из здравствених картона

Новинарска и медијска удружења подсетила су данас колеге да објављивање података из здравствених картона особа о којима се извештава није у складу с професионалним стандардима, Кодексом новинара Србије, али ни са законима о заштити података о личности, о правима пацијената и о здравственој заштити.

Како се у саопштењу истиче сви ти документи прописују да здравствени статус и болести од којих неко болује спадају у домен приватности и не смеју бити објављени без изричитог пристанка особе о којој је реч.

„Једини изузеци су ситуације у којима нечији здравствени статус може да утиче на безбедност, здравствени и сваки други интегритет грађана и грађанки“, наводи се у саопштењу за јавност.

Додаје се да је објављивање детаља о стању пацијената који су оболели и преминули од ковид-19 посебно проблематично, јер се тиме крши не само право на достојанство преминулих, већ утиче и на приватност њихових породица.

„Подаци о здравственом статусу јавних личности, објављују се такође уз њихов експлицитни пристанак, без спекулација и уласка у домен интиме“, истиче се у саопштењу.

Додаје се да чињеница да државни функционери и чланови лекарских тимова повремено јавно саопштавају податке о здравственом статусу преминулих, не ослобађа новинаре од одговорности за поштовање професионалних норми.

„Новинарска и медијска удружења позивају новинаре и медије да у тренуцима велике напетости у друштву, још пажљивије него иначе процењују последице свог деловања на појединце и њихове најближе, не заборављајући притом да би требало да раде само и једино у јавном интересу“, наводи се у саопштењу.

Саопштење су потписали Асоцијација онлајн медија, Асоцијација медија, Асоцијација независних електронских медија, Асоцијација локалних независних медија Локал прес, Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси