Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радојевић: Политичари да разговарају са мање емоција, струка умирује грађане (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 03. 2020.

Извор: Н1

Радојевић: Политичари да разговарају са мање емоција, струка умирује грађане (ВИДЕО)

Весна Радојевић, уредница портала "Раскрикавање", изјавила гостујући у Новом дану да се наша земља уопште не разликује од осталих по количини лажних вести и дезинформација за време пандемије коронавируса. Она је навела да политичари у обраћању јавности сувише емотивно шаљу поруке грађанима, и поручила да је потребно да се стручњацима да више простора приликом обраћања јавности.

"Много је тешко полемисати са нечим што стручњаци кажу да је добро. Е сад, ми смо имали у последњих 20 дана, неколико различитих стратегија у којој су учествовали стручњаци, али пођеднако са њима и власт. Зато нам је и чудно, када видимо призоре са Сајма, јер нико од нас не жели да се нађе тамо. Када видимо оно шта се дешавало у Италији, Шпанији и Кини, можда је боље да будемо дисциплинованији. Мени је само проблем то да ли је било потребно да кинески стручњаци дођу овде и лично кажу 'Да, потребно је да масовно тестирате', а до пре три или четири дана смо слушаи то да то не може да буде случај овде и да нема никакве сврхе", наводи Радојевић.

Додаје да је исти такав случај био и код одлуке о престанку рада образовних институција, када су власти једног дана уверавале грађане да нема потребе за затварањем, да би након неколико дана хитно одлучили да се то без одлагања уради.

Коментаришући информисање грађана у ванредној ситуацији она наводи да сваки грађанин зна, као и новинари, да се слаба информисаност преноси на становнике и у мирнодопско доба, па тако и у оваквој ситуацији.

"Информисање и обавештавање новинара у овој земљи је катастрофално, а сада је још више. Потпуно разумем иницијативу листа Данас ("Да Вучић ућути, а струка говори"), јер, подсетићу да је председник Вучић је своју прву конференцију за штампу у ванредном стању почео речима 'Србија је у рату... са невидљивим непријатељем'. Такве изјаве, емотивно представљене, уз пуно драме и беспотребним подизањем панике међу становништвом никоме нису потребне. Имали смо у протекла два дана конференције са лекарима, и свако од нас је имао потребу да чује информацију о ситуацији која нам је ограничила животе. Чим смо их чули, одмах нам је лакше. Када имате драму, онда то ничему не служи", напомиње Радојевић.

Она наглашава да и премијерка, али и остали званичници приликом разговора са новинарима у оваквом тренутку морају да разговарају са много мање емоција.

"Са друге стране, примећујемо и неке злоупотребе. На пример, колеге из "Јужних вести" не могу да потврде ништа у вези са ситуацијом са коронавирусом у том Нишу. Званичници не желе да одговарају на питања. Ништа неће да кажу нити да потврде", објашњава Радојевић и додаје да се таква пракса појављује и у Београду јер многе институције не желе да дају одговоре новинарима док траје ванредно стање.

Говорећи о лажним вестима и дезинформацијама које се појављују у нашој јавности, она каже да се ми уопште не разликујемо од осталих земаља у свету по питању вести које су везане за пандемију коронавируса.

"Имали смо 27 људи у Ирану који су се отровали алкохолом, јуче смо имали брачни пар из Аризоне, узимали су лекове које је препоручио Трамп. У сваком случају, имамо многа истраживања о лековима, али немамо званичан лек ни вакцину која лечи, односно превенира коронавирус, тако да свим тим лажним вестима много доприносе званичници, морам да признам", оцењује Радојевић.

"Оно што је шокантно је што смо чули да и наши грађани у апотекама купују те лекове, због тога што су то негде прочитали или чули. Природно је да осећате страх и желите да заштитите себе и породицу, и онда тражите начин да то урадите, али укоилико слушате само државнике и политичаре, то може да проузрокује само штету. Мислим да већина грађана мора да схвати да информације треба да тражи на одговорним местима, као што је сајт Министарства здравља или Светске здравствене организације", закључује Радојевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси