Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо књижевник, публициста и новинар Стеван Бељански
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 03. 2020.

Извор: РТВ

Преминуо књижевник, публициста и новинар Стеван Бељански

Након тешке болести данас је у Новом Саду је преминуо члан Друштва новинара Војводине Стеван Бељански, књижевник, публициста, новинар, вишедеценијски уредник најстаријег листа за децу "Невен".

Рођен је 1951. године у Новом Саду. Дипломирао је на Одсеку за југословенске књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду. Професионалним новинарством почео је да се бави 1979. године, а цео свој радни век провео је у фирми "Дневник-холдинг". Прошао је сва радна места, од новинара сарадника до главног и одговорног уредника редакције листа "Невен". Био је члан Друштва новинара Војводине, Удружења новинара Србије и Друштва књижевника Војводине. Писао је поезију и прозу.

Објављене су му књиге: Лексикон књижевних израза и термина за ученике основних и средњих школа "Од А до Ш" (коаутор са Милицом Мићић Димовском), романи "Четворка" (2001), "Улице изгубљених корака" (2006), "Иваново"(2008). "Невенданске песме" (збирка), са Ралетом Нишавићем и Славољубом Белимарковићем (2000) "Мали шашави албум моје велике фамилије" (2013), "Сваштарије" (2018).

Последња књига "Новосадска свита бр.4" , објављена је само неколико дана пре његове смрти и њено објављивање је подржало Друштво новинара Војводине.

Написао два серијала (60 епизода) емисије "Лаку ноћ децо" за ТВ Београд (1998), као и више рецензија и приказа књига. Песме су му уврштене у неколико антологија.

Добитник је више награда међу којима су и оне за допринос новинарству: Награда Европског новинског савета у Стразбуру (1988). Годишња награда ООУР "Издавачка делатност" у НИШРО "Дневник" (1988), Плакета "Јаша Томић" УНС-а и два признања Друштва новинара Војводине (2004. и 2010).

Ту су и признања: награда ПИВ-а Војводине ( Секретаријат за спорт и омладину) за рад са даровитом децом (2003. и 2004), књижевна награда "Цар Урош" (2002), "Сунчани сат" Центра за културу "Сирмијумарт" у Сремској Митровици (2012), за књижевно дело и подстицај дечјем стваралаштву.

Више од три и по деценије био је члан тамбурашког оркестра КУД-а "Светозар Марковић" у Новом Саду и "Војвођанских тамбураша".

Сахрана нашег уваженог колеге Стевана Бељанског биће одржана у понедељак, 23. марта у 11.15 на Градском гробљу у Новом Саду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси