Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Корона као изговор за дискриминацију медија - случај ЦИНС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2020.

Аутор: Владимир Костић Извор: ЦИНС

Корона као изговор за дискриминацију медија - случај ЦИНС

Новинарки Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) синоћ није допуштено да присуствује конференцији за новинаре председника Србије Александра Вучића. Разлог - због вируса корона конференција је била само за телевизије и новинске агенције.

Наша новинарка се јуче у Палати Србије појавила десетак минута пре почетка конференције за штампу председника Александра Вучића заказане за 18 часова.

На улазу ју је дочекао портир који је, након што се представила и рекла да је из ЦИНС-а, преко мотороле некоме пренео информације. Међутим, уместо да је пусти да присуствује конференцији, портир је само одмахнуо руком и рекао јој да не може да уђе. На питање због чега, портир је рекао: „Немам шта ја вама да објашњавам”.

Новинарка ЦИНС-а је више пута тражила да провере њен идентитет и да ли је акредитована, али је обезбеђење и то одбило. Колега са телевизије Happy је био иза ње и ушао је на коференцију без проблема.

Објашњење смо потом затражили и од Сузане Васиљевић, саветнице за медије председника Вучића.

Васиљевић нам је у писаном одговору навела како су због заштите медијских екипа, поред других мера попут дељења заштитних маски и рукавица, „смањили број присутних на председниковим конференцијама за штампу поделивши медије на електронске (телевизије и агенције) и штампане и портале (остали), како би испоштовали прописану раздаљину између људи у затвореном простору”. Према њеним речима, медији се позивају порукама и најавама на сајтовима, уз напомену која група медија је позвана и уз молбу да новинарске екипе буду најмање могуће.

„ЦИНС-у се извињавам уколико је заиста дошло до непримереног понашања службеника на улазу у Палату, али се надам да разумете да у оваковој ситуацији, у којој се земља тренутно налази, постоји велики притисак на службе безбедности, како би пре свега заштитили здравље сваког грађанина”.

И, где је овде проблем?

Проблем је у томе што се тренутна ситуација у којој се читава земља налази користи за додатну дискриминацију медија.

ЦИНС је јуче објавио нови текст о броју и стању респиратора у здравственим установама у Србији. Према том истраживању, скоро две трећине болница, домова здравља, института и клиника није желело да да информације о ономе што је од великог јавног интереса и то у тренуцима када, како би то и сама саветница председника рекла, „влада опасан вирус који на дневном нивоу односи бројне животе”.

Многе установе су нас упућивале на оне који су изнад њих – Министарство здравља или Покрајински секретаријат за здравство. Ниједна од две институције нам није одговорила на питања.

И нисмо једини. Новинари из Ниша су пре неки дан послали апел Александру Вучићу и председници Владе Ани Брнабић у којем су захтевали да се информације не крију и да се службе натерају да раде свој посао и информишу грађане. Апел је последица тога што, како су пренеле колеге из Јужних вести, Клинички центар у Нишу не објављује податке о броју оболелих од вируса корона у овом граду, а надлежни на питања о томе не одговарају.

Нажалост, дошли смо у ситуацију да су конференције за новинаре једина прилика када можемо да поставимо своја питања и потпитања – свидела се она некоме или не.

Међутим, очито да ни то неће више бити лако. Само дан пре него што нашој новинарки није дозвољено да уђе у Палату Србије, на конференцији за новинаре коју је држала премијерка Ана Брнабић (уз министра здравља Златибора Лончара), било је дозвољено да се постави само једно питање. И то питање је омогућено Радио-телевизији Србије.

Представници власти морају да буду свесни да је, посебно у овој ситуацији када постоји велика опасност за здравље свих нас, правовремена и тачна информација најбитнија. А до ње не можемо да дођемо уколико одговорни ћуте.

Они су дужни да свим новинарима – без разлике – пруже могућност да питају, па и преиспитају, а не да им вирус служи као изговор за дискриминацију медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси