Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ускраћивање информација о коронавирусу проширило панику у Нишу: О зараженима на крају само на Пинку и РТС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2020.

Аутор: Ивана Предић Извор: Цензоловка

Ускраћивање информација о коронавирусу проширило панику у Нишу: О зараженима на крају само на Пинку и РТС-у

Власти у Нишу, одлучивши да о коронавирусу ништа не објављују, изазвале не само протесте новинара већ и страх међу грађанима, који су ширили катастрофичне приче. Апел новинара Александру Вучићу и Ани Брнабић остао без одговора

„Током ванредног стања ванредно је велики јавни интерес, и у овој ситуацији надлежни су дужни да јавност редовно информишу, да би се спречило ширење панике међу људима“, каже за Цензоловку Гордана Бјелетић, уредница портала Јужне вести, коментаришући то што су власти у Нишу престале да објављују информације о ширењу коронавируса.

Она објашњава да је од почетка епидемије у Србији, Клинички центар у Нишу два пута дневно извештавао о броју и стању оболелих. Међутим, од пре четири дана на сајту те здравствене установе више нема тих података, а новинари и новинарке нису могли да добију информације ни од Института за јавно здравље у Нишу, као ни од градоначелника и команданта Штаба за ванредне ситуације Дарка Булатовића.

Јужне вести су у четвртак, 19. марта, објавиле да је један лекар Клиничког центра у Нишу заражен коронавирусом, те да је једно одељење затворено. Званичну потврду од надлежних нису могли да добију и сутрадан су упутили апел председнику државе и председници Владе, на који нису добили одговор.

Подаци само за привилеговане медије

Тек дан касније, епидемиолог Бранислав Тиодоровић из Кризног штаба за ванредне ситуације Града Ниша, који није дао информације нишким новинарима, рекао је у емисији ОКО, емитованој на Радио-телевизији Србије, да је једна докторка нишког Клиничког центра хоспитализована због коронавируса, а да су шесторо лекара и две сестре у кућној изолацији.

Гордана Бјелетић каже да у овој ситуацију није важно којем медију се дају информације, већ је битно да оне буду саопштене благовремено и да буду доступне свима.

„Проблем је настао када те податке два дана нико није добио, што је довело до ширења панике и људи су ширили катастрофичне приче“, упозорава уредница Јужних вести и додаје да надлежни због тога морају да обавештавају Нишлије каква је тренутна ситуација у граду.

Да званичници власти праве разлику међу медијима и да постоје привилеговане медијске куће, потврђује Зорица Миладиновић, дописница листа Данас из Ниша. У прилог томе говори и јучерашње гостовање градоначелника Ниша на Телевизији Пинк и епидемиолога Тиодоровића на РТС-у, док за друге медије они нису били доступни.

„Ништа то није ново, званичници и на локалу и на републичком нивоу имају своје медије и врло радо дају изјаве за њих, одлазе на те привилеговане телевизије. Међутим, посебно је опасно у оваквој, ванредној ситуацији правити селекцију међу медијима, давати изјаве једнима, прећуткивати ствари за друге, јер сада постоји појачан интерес јавности да има званичну, правовремену и тачну информацију“, сматра Зорица Миладиновић.

Информације недоступне у многим градовима

Она додаје да је Ниш постао „црна рупа“ када је у питању доступност информација, и додаје да власт и иначе има склоност да ћути о деликатним темама, а сада је опрез увећан, посебно јер постоји могућност да је ситуација у вези са коронавирусом у Нишу погоршана.

Гордана Бјелетић каже да не верује да су се институције затвориле зато што немају људе који би се бавили обавештавањем грађана и медија, већ да је проблем недостатак одговорности.

„Они немају осећај да је њихова обавеза да обавесте јавност. Мислим да нам није циљ да дижемо панику, али јесте да их подсећамо да је њихова обавеза да правовремено информишу грађане“, закључује Гордан Бјелетић.

Председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић каже за Цензоловку да су претходних дана НУНС-у из више локалних самоуправа стизале притужбе новинара и новинарки на недоступност информација о ситуацији у вези са коронавирусом.

Бодрожић је позвао чланове кризних штабова да буду отворенији према медијима и да не праве поделе међу њима, те да дају већи простор стручњацима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси