Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нови власници уништили новине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 11. 2011.

Извор: Данас

Нови власници уништили новине

Поништена приватизација крагујевачког недељника Светлост


Приватизација познатог крагујевачког недељника Светлост поништена је, званично је прексиноћ потврђено из Агенције за приватизацију, која ће у наредних неколико дана именовати привременог управника државног капитала у тој медијској кући.

Промена власничке структуре Светлости поништена је јер, образложили су надлежни у Агенцији, трочлани власнички конзорцијум листа није уплатио пету рату купопродајне цене крагујевачког недељника.

Светлост је, у мају 2007, продата за 21 милион динара, односно тадашњих око 260.000 евра, са роком отплате од шест година. Годишња рата за отплату укупне купопродајне цене износила је 43.500 евра.

Рачун Светлости у блокади је већ 355 дана, због принудне наплате потраживања од 3,7 милиона евра. Колики су стварни губици и дугови Светлости према држави, повериоцима и запосленима, мораће да установи привремени управник државног капитала у фирми, који ће, у наредна три месеца анализирати финансијску ситуацију у тој медијској кући, а затим предложити мере везане за евентуално нову приватизацију, или покретање стечајног поступка.

С овим у вези ваља напоменути да су просторије Светлости, у Улици Бранка Радичевића у центру Крагујевца, празне и замандаљене већ недељама уназад, а да су телефони редакције одавно искључени и избрисани из службене евиденције Телекома Србије.

Запослени у Светлости, који штрајкују већ девет месеци, нису могли да добију званично обавештење, односно потврду информације да је приватизација њиховог листа заиста поништена.

- Из медија смо сазнали да је приватизација Светлости поништена, али у Агенцији за приватизацију нисмо могли да проверимо ту информацију. Одлучили смо да поново почнемо да се окупљамо у згради, у којој се налазе просторије листа, пошто очекујемо да ће до краја недеље, ипак морати да нас званично обавесте о даљој судбини новина - каже за наш лист Нена Богдановић, секретар синдикалне организације у Светлости, напомињући да ће се штрајкачки одбор запослених у том недељнику, крајем седмице обратити јавности.

Том оглашавању побуњених новинара Светлости требало би, сазнаје наш лист, да присуствује и председница Савета Владе Србије за борбу против корупције Верица Бараћ.

Познаваоци медијске сцене у Шумадији претпостављају да је приватизација Светлости поништена због тотално нерегуларне ситуације која у тој медијској кући траје још од приватизације, у пролеће 2007, а која се ове године изродила у пословно-уређивачку агонију листа.

Новинари, уредници и остали запослени у Светлости, наиме, штрајкују од почетка године, захтевајући исплату зарада и уплату доприноса за ПИО, али су новине, упркос томе, и уз кршење свих прописа из области радног законодавства, излазиле сваког четвртка.

Антрфиле : Штрајк од почетка 2011.

Крагујевачки недељник Светлост, један од најстаријих листова те врсте у Србији, приватизован је у мају 2007. када га је на аукцији купио конзорцијум, на челу са овдашњим бизнисменом Гвозденом Јовановићем.

Тадашња редакција, у међувремену је напустила Светлост и основала нови недељник Крагујевачке новине. Након тога формирана редакција Светлости, убрзо је, због неисплаћених зарада, почела да организује штрајкове, да би, почетком ове године, тотално обуставила рад.

З. Радовановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси